Välkommen till

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Branschorganisationen som samlar tillverkare, importörer, installatörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen.  

Sök medlemsföretag

Hitta närmaste gymnasieutbildning

Hitta närmaste YH-utbildning

Nyheter

PMq2
2024-04-16

Värmepumpsbranschen gör en kraftig inbromsning

Under första kvartalet minskade försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden med 43%. Vätska-vattenvärmepumpar står för den största minskningen med 46%. Det bör noteras att vi jämför med toppåret 2023 varför tappet blir extra stort på grund av det. Byggbranschen har samtidigt bromsat in kraftigt under 2023 och det påverkar i antalet installerade värmepumpar. Den stora drivkraften för att investera i en värmepump, som vi hade tidigare med de höga energipriserna, mattades av under andra halvan av 2023 och fortsätter in i 2024 då elpriserna höll sig på rimliga nivåer. Det höga ränteläget gör att köpkraften också har minskat och beslutsprocesserna har blivit längre. Vi ser även att en del av de stora svängningarna i försäljningen är kopplade till en dragspelseffekt då alla led minskar sina lager och kapitalbindning.
Graph1020x340
2024-03-26

Vägledning vid val av köldmedium 3.0

För att underlätta vid val av köldmedium har SKVP tagit fram en vägledning vid val av köldmedium.
News
2024-02-26

Årets första nummer av Klimat!

Årets första nummer av Klimat är ute nu. I nummer ett kan du bland annat läsa om att branschen står i fokus genom historisk satsning på yrkeshögskolan, stöd till koldioxidlagring blir ett statsstöd för fortsatt förbränning och att F-gasförordningen är godkänd av rådet. Detta och mycket mer!
banner_nyork
2024-02-08

USA går före med att sätta mål för konvertering till värmepumpar

I veckan har nio delstater i USA ingått ett avtal för att främja försäljningen av värmepumpar. Memorandumet anger ett mål för 2030 och att värmepumpar ska utgöra 65 av försäljningen av utrustning för uppvärmning, kylning och vattenuppvärmning av bostäder. År 2040 är målet att värmepumpar ska stå för hela 90 procent av VVS- och vattenvärmemarknaden.
2024-02-01

Cecilia Branting går vidare till nya utmaningar

En av SKVPs sedan många år trogna medarbetare, Cecilia Branting, lämnar nu SKVP för att ta sig an nya utmaningar.
Visa alla nyheter

På gång

2024-04-19

Sandbäckens förvärvar VärmeTeamet i Skåne

Sandbäckens Rör förvärvar VärmeTeamet i Skåne AB vars verksamhet kommer att fusioneras in i bolaget. VärmeTeamet installerar och utför service av värmepumpar samt VVS arbeten. Bolaget som har basen i Landskrona består idag av 11 anställda som utgår från Landskrona och är verksamma i Skåne.
2024-04-18

Värmepumpsbranschen gör en kraftig inbromsning

Under första kvartalet minskade försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden med 43%. Vätska/vattenvärmepumpar står för den största minskningen med 46%. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, som presenterar statistiken, skriver att det bör noteras att jämförelsen görs med toppåret 2023 varför tappet blir extra stort på grund av det. Byggbranschen har samtidigt bromsat in kraftigt under 2023 och det påverkar i antalet installerade värmepumpar.
2024-04-18

Nordic Master är Fujitsus kraftfullaste luftvärmepump någonsin

Nu lanserar generalagenten Klima-Therm Fujitsus nya Nordic Master på den svenska marknaden. Det beskrivs vara Fujitsus mest kraftfulla och energibesparande luftvärmepump någonsin.
2024-04-17

Mitsubishi Electric med ny propankurs

I takt med att lagstiftningen kring utsläpp av växthusgaser skärps, seglar det naturliga köldmediet R290 upp som ett alltmer populärt alternativ. Mitsubishi Electric erbjuder nu sina återförsäljare och installatörer en utbildning som ska säkerställa en trygg hantering och applicering av produkter med R290.
2024-04-17

Edekyl levererar komfortkyla till fyra brandstationer i Stockholm

Edekyl har vunnit upphandlingen för komfortkyla till fyra brandstationer tillhörande Brandkåren Attunda. Entreprenaden omfattar nyinstallation av kylanläggningar på brandstationerna i Knivsta, Järfälla, Bro och Sollentuna och kommer vara helt klart hösten 2024.