Våra yrkesambassadörer

Våra yrkesambassadörer

 

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpsföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumpsutbildning. De informerar elever om yrket på både grundskolor och gymnasieskolor samt att delta vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad. Kontakta gärna en ambassadör nära dig, kanske är du bara ett telefonsamtal ifrån en mycket bra karriär.

 

Borås

Rebecka Asteberg, Enrad
rebecka.asteberg@enrad.se

"Det som jag alltid tyckt varit bäst med arbetet oavsett vilken roll jag har haft är variationen av arbetsuppgifter och att jag alltid har möjlighet att lära mig nya saker. Jag blir aldrig fullärd utan kan fortsätta att utvecklas och bli bättre och få fler erfarenheter. Jag läste Teknikprogrammet på gymnasiet därefter läste jag Yh-utbildning till kyltekniker. Efter det har jag arbetat både som tekniker i fält, innesäljare och nu med konstruktion/utveckling av aggregat och teknisk support. Utvecklingen innefattar både styrsystem och köldmediesystemet."

                

Malmö 

Julia Sörensen, Klimatkyl
julia.sorensen@klimatkyl.se
040-394 825

"Det bästa med yrket är att alla dagar ser olika ut vilket gör det så mycket roligare och utmanande. Jag insåg tidigt hur roligt det är att jobba praktiskt. Redan under praktiken på högstadiet fick följa med min pappa som är rörläggare fast med certifikat för kyla. Planen då var att bli rörläggare, men efter första året på VVS- och fastighetsprogrammet så lockade kylsidan mer."

Norrköping

Viktor Jonsson, Francks Kylindustri
viktor.jonsson@franckskylindustri.se
0727–33 28 23

Göteborg

Filip Kling, Comfortteknik
filip@comfortteknik.se

”Det bästa med yrket är definitivt variationen. Ingen dag ser likadan ut, du vet hur slutresultaten ska bli, men vägen dit är upp till dig att klura ut själv eller med hjälp av dina kollegor. Man stöter alltid på nya problem som man behöver komma på smarta och effektiva metoder för att ta sig vidare. Jag lär mig  något nytt nästan varje dag.”

Jönköping

Damien Hammarström, Polo Kylteknik
dh@polokyl.se 

"Jag ser väldigt positivt på framtiden, då jag kommer in precis i början av en stor omställning där vi ska byta till naturliga köldmedium som är lite annorlunda jämfört med de traditionella. Vidare ser jag att det alltid att finnas jobb under min livstid och mångas därefter, då det alltid kommer behövas kyltekniker för att maten i matbutikerna ska vara kall och mediciner osv ska kunna förvaras i rätt temperatur."
 

Stockholm

Lukas Nilsson, Timab
lukas@timab.nu
0739-42 20 53

"Jag valde yrket för att det har praktiska moment och mycket variation – jag har olika typer av jobb varje dag. Det roligaste är felsökning och att lösa problem. Du som väljer kyl- och värmepumpteknik har nytta av att vara en problemlösare, att ha förmågan att jobba självständigt och att hålla dig lugn. Kyl- och värmepumpsbranschen står inför en lysande framtid eftersom vi konstant har behov av montörer och tekniker."

Stockholm

Magdalena Björk, Industri & Laboratoriekyl
magdalena.bjork@labkyl.se
08 - 556 716 57 

"Det bästa med jobbet är att det har stor variation och att jag får vara problemlösare. Jag får också träffa många nya människor.  För dig som väljer att jobba med kyl- och värmepumpsteknik är det bra att ha en positiv attityd, att vilja lösa problem och att inte ge upp förrän problemet är löst. Vissa yrken kommer i framtiden konkurreras ut av Artificiell Intelligens, men kyl & värmepumpteknikern kommer istället att få mer att göra eftersom vi jobbar med teknikutvecklingen, bland annat med det som kallas IOT (Internet Of Things)"

Umeå

Anton Svedberg, Grenholms Kylservice AB
070-601 83 5

Östersund

Johan Pettersson, Frys & Kylservice
johan@frysokyl.se
0733-49 85 58

"Min bror fick mig intresserad både av hantverksdelen i yrket och de teoretiska kunskaperna i fysik, som gör att man förstår hur kyltekniken fungerar. Friheten är en av de bästa sakerna med jobbet. Jag gillar att få jobba med händerna och att se ”att det händer något”, planering under arbetets gång och att alltid vara beredd på nästa steg. Det är viktigt att man jobbar systematiskt och kan lita på sig själv eftersom man hela tiden tar egna beslut. Det tips jag vill ge till dig som står inför valet av gymnasieutbildning är att välja ett yrke där du behövs och kan göra nytta."