Karriärstege

Karriärstege

Varje dag i yrket får du anta nya utmaningar eftersom alla anläggningar är unika och har olika förutsättningar. Din kreativitet sätts ständigt på prov. Många fortsätter därför jobba inom yrket hela livet och får successivt ansvar för större och mer avancerade anläggningar. Att jobba med kyl & värmepumpmontör eller -teknik innebär därför en utveckling i sig.

Certifierad Kyl & Värmepumpmontör

Efter att ha gått gymnasiets VVS & Fastighetsprogram med inriktning kyl & värmepumpteknik kan du göra teoretiska och praktiska prov för att få branschens obligatoriska personcertifikat. När du klarat proven kan du titulera dig certifierad kyl & värmepumpmontör. När du börjar arbeta kommer du att ha ansvar för nyistallation av kylanläggningar och större och värmepumpar.

Certifierad Kyl & Värmepumptekniker

När du gått yrkeshögskola inom kyl- och värmepumpteknik och sedan gjort branschprovet för personcertifikat tituleras du Certifierad kyl & värmepumptekniker. Huvuduppgiften är att ansvara för service av kyl & värmepumpanläggningar. Du ser till så att anläggningarna går energieffektivt, och löser problem när det är något fel på anläggningen.

Arbetsledare

Om du tycker om att planera arbeten och leda andra kan du bli arbetsledare.

Teknisk säljare

Om du trivs bra med kundkontakt kan du bli säljare. I den här branschen är det mycket viktigt att säljaren har kunskaper i kyl & värmepumpteknik.  Det är en stor fördel om säljaren tidigare har jobbat som kyl & värmepumptekniker.

Projektledare

Om du vill jobba med ett projekt i alla stegen från planering och kundkontakter, konstruktion, uppbyggnad, igångsättning och dritf av kyl- och värmepumpanläggnigar kan du bli projektledare.

Egenföretagare

Den som jobbat i branschen några år kan starta ett nytt företag eller överta ett redan upparbetat företag. 

Företagsledare

På större företag kan tidigare tekniker bli del av företagsledningen.

Utlandstjänst

Tycker du att det skulle vara kul att komma iväg till ett spännande land som USA, Saudiarabien eller Indonesien? Svenska kyl & värmepumptekniker anses ofta som välutbildade och eftertraktade. Du kan alltså söka jobb utomlands för en längre eller kortare tid.