Här finns
utbildningarna
Hitta närmaste utbildning
Se filmen

5 anledningar varför du ska bli kyl & värmepumptekniker

1. 97% får jobb direkt efter avslutad utbildning.
2. Framtidssäkert - ingen robot kommer kunna ersätta en kyl & värmepumptekniker.
3. Du gör stora insatser för miljön, du gör skillnad!
4. Bra lön & snabb karriärutveckling.
5. Spännande yrke med stor variation. 


Lita på dem som jobbar i branschen!

Maggie177x177 Kyl & Värmepumptekniker

“Jag valde yrket för att jag är intresserad av teknik och ville jobba med någonting fysiskt. Det bästa med jobbet är att det har stor variation och att jag får vara problemlösare. Jag får också träffa många nya människor.”

- Magdalena Björk, Industri & Laboratoriekyl, Stockholm
Elvedin177x177 Kyl & Värmepumptekniker

“Den stora tekniska utvecklingen i branschen och våra insatser för förbättrad miljö gör att kyl & värmepumptekniker har en positiv framtid. Du som utbildar dig kommer vara behövd, och ha lätt för att skaffa jobb.”

- Elvedin Music, Klimatkyl, Malmö
William177x177 Kyl & Värmepumptekniker

"Jag har valt att jobba med kyl- och värmepumpteknik för att yrket har intressanta arbetsuppgifter som är tekniskt utmanande. Det roligaste är att göra felsökningar och att hitta lösningar på problem."

- William Stålnacke, Bravida Cooling, Luleå
Jeremias sv_v Kyl & Värmepumptekniker

"Yrket som Kyl & Värmepumptekniker intresserade mig eftersom det i yrket finns ett större intellektuellt djup än i vanliga hantverksyrken. Yrket har hantverksdelar, men det har även mer teoretiska, ingenjörsmässiga delar. Denna mångfald i arbetsuppgifterna, att ena dagen svetsa rör och meka, för att sedan nästa dag arbeta med energioptimering och sofistikerad problemlösning, det är vad jag tycker är det bästa med mitt yrke."

- Kari-Jeremias Pihlajainen, Huurre, Gävle
Lukas sv_v Kyl & Värmepumptekniker

"Jag valde yrket för att det har praktiska moment och mycket variation – jag har olika typer av jobb varje dag. Det roligaste är felsökning och att lösa problem. Du som väljer kyl- och värmepumpteknik har nytta av att vara en problemlösare, att ha förmågan att jobba självständigt och att hålla dig lugn. Kyl- och värmepumpbranschen står inför en lysande framtid eftersom vi konstant har behov av montörer och tekniker"

- Lukas Nilsson, Industri & Laboratoriekyl, Stockholm
Johan sv_v Kyl & Värmepumptekniker

"Jag blev intresserad av både hantverksdelen i yrket och de teoretiska kunskaperna i fysik, som gör att man förstår hur kyltekniken fungerar. Friheten är det bästa med yrket som kyl & värmepumptekniker och att få jobba med händerna och se ”att det händer något”.  Det tips jag vill ge till dig som vill ha en ny karriär är att välja ett yrke där du behövs och där du kan göra nytta och det kan du här."

- Johan Pettersson, Frys & Kylservice, Östersund

Vad gör en kyl & värmepumptekniker?

Mat
Hjälper till att hålla maten fräsch och drycken kall, och bidrar därmed till minskat matsvinn
Server
Får serverhallarna att fungera, och därmed Internet, Facebook och Instagram
Hockey
Ser till att landslaget kan spela hockey... året runt
Lyssna på varför du ska bli kyl & värmepumptekniker


Kyl & värmepumptekniker Emilia och Viktor

Arbetsledare Bassam

Det här är det bästa med jobbet
Stäng

 

Ett jobb att vara stolt över

  • Som kyl & värmepumptekniker blir du en oerhört viktig pusselbit för framtidens klimat och miljö. Här bidrar du med miljövänliga och hållbara lösningar. Lösningar som på sikt kommer att begränsa den globala temperaturhöjningen. 

  • Varje dag i yrket får du anta nya unika utmaningar eftersom alla anläggningar är unika och har olika förutsättningar. Du hjälper till och säkrar samhällsviktiga verksamheter, såsom sjukhus, läkemedelsindustri och datacenter

  • Du blir hantverkare med ena handen och ingenjör med den andra. Du får arbeta med både praktisk och teknisk problemlösning. Du får ett jobb där skarpa, visionära sinnen är viktigare än starka armar.

Emilia568x380

Hur blir man kyl & värmepumptekniker?

För att utbilda sig till kyl & värmepumptekniker kan du gå en utbildning på Yrkeshögskolan (Yh). Utbildningarnas längd varierar från två till fyra terminer. En tredjedel av utbildningen sker ute på företag. Vissa utbildningar kan du gå utan att tidigare läst kylteknik på gymnasiet – du kan tex ha läst tekniskt eller samhällsvetenskapligt gymnasium. I slutet av utbildningen får du möjlighet att genomföra ett praktiskt och ett teoretiskt prov, som visar att du kan handskas med miljöfarliga ämnen. När du klarat proven blir du Certifierad Kyl & Värmepumptekniker. 


Jag vill hitta en Yh-utbildning!

Lyssna på dem som jobbar i branschen!

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpföretag runt om i landet. De brinner för att fler ska satsa på en kyl- och värmepumputbildning. De informerar om yrket på olika skolor samt deltar vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad. Kontakta gärna en ambassadör nära dig, kanske är du bara ett telefonsamtal ifrån en mycket bra karriär.


Här är våra yrkesambassadörer!
Viktor568x380
Stäng

Kom i kontakt med en ambassadör

För att komma i kontakt med en yrkesambassadör, fyller du i dina uppgifter nedan. Närmaste ambassadör kommer sedan att ta kontakt med dig inom kort.

Namn *
E-post *
Ort *
Mobilnummer