Certifierad Värmepumpinstallatör (CIN2)
I enlighet med förnybarhetsdirektivet och Boverkets föreskrift BFS 2015:4 - CIN 2
En ny statlig certifiering av installatörer ska bidra till kvalitetsmässigt och miljömässigt bra installationer av värmesystem samt öka användningen av förnybar energi i småhus, mindre lokaler och mindre flerbostadshus. De installatörer som kommer att kunna utbilda sig och därefter ansöka om certifieringen, är de som installerar exempelvis vedpannor, pelletspannor, kaminer, solvärmesystem, solcellsanläggningar för att producera egen el, samt värmepumpar.
Frivillig certifiering gemensam för EU
Certifieringen är frivillig i Sverige och gemensam för EU-länderna. Den 31 december 2012 trädde lagen om certifiering av installatörer av vissa värmesystem i kraft. Reglerna har sin bakgrund i ett EU-direktiv som ska främja användandet av energi från förnybara energikällor, det så kallade Förnybart direktivet, 2009/28/EG.
Du kan läsa mer om certifieringen hos INCERT
Har bred kunskap
Som certifierad installatör av förnybar energi ska du bland annat ha kännedom om:
- De färdigheter som behövs för att utforma, installera och underhålla de anläggningar som omfattas av den aktuella behörigheten och som motsvarar kundens behov av en väl fungerande och säker anläggning.
- Installatören ska ha kunskap om att dimensionera och optimera anläggningarna efter byggnadens behov av värme, varmvatten och el samt kunskap om att, vid inkoppling till befintligt värme- eller elsystem, bedöma de i systemen enskilda komponenternas dimensionering och effektivitet samt kunna bedöma reglersystemets funktionalitet.
- Ha baskunskap om alla förnybara energislag för att kunna lämna relevanta råd till kunden.
- Nationella och internationella regelverk och standarder
- Miljöaspekter
- Kostnads- och lönsamhetskalkyler
Certifiera dig för en eller flera behörigheter
Som installatör av förnybar energi ska du kunna välja att certifiera dig för en eller flera av följande behörigheter:
- Värmepumpar
- Bioenergianläggningar
- Solcellssystem
- Solvärmesystem
De anläggningar som ingår är de som installeras i byggnader med maximalt värmeeffektbehov på 20 kW. Certifieringen gäller i fem år, sedan krävs repetitionsutbildning.
Certifieringskurs och examination
För att få certifikatet krävs att du genomgått en obligatorisk certifieringskurs och klarat certifieringsorganets examination med godkänt resultat. För att bli certifierad krävs dessutom att du ska ha tre års erfarenhet av värmepumpbranschen och en för verksamheten relevant utbildning.
Certifieringskursen börjar med 14 dagars självstudier. Därefter samlas man på kursorten för två dagars vidare utbildning. Första dagen inleds med information om hur certifieringen går till och vad som krävs, Därefter ägnas dagen åt genomgång av viktiga teoretiska moment man behöver kunna för att ge goda råd till kunden. Andra dagen ägnas åt praktiska moment i värmepumplabbet. Det handlar bland annat om att bestämma en värmepumps värmefaktor, COP, effekt samt att upprätta ett kapacitetsdiagram. Dagen avslutas med en teoretisk och praktisk examination.
Boverkets roll
Boverket har tagit fram regler för certifiering av vissa installatörer. De har tagit fram föreskrifter (BFS 2015:4 - CIN 2) om de krav som ska vara uppfyllda för att bli certifierad som installatör. På Boverkets webbplats kommer alla certifierade installatörer att visas. Kunder kommer därigenom kunna ta kontakt med en certifierad installatör.
Energimyndighetens roll
Energimyndigheten godkänner den obligatoriska utbildningen inför certifiering och/eller utbildningsleverantörer. Myndigheten ska också informera om fördelarna med att använda sig av certifierade installatörer och följa upp hur utbudet och efterfrågan på certifierade installatörer utvecklas över tid för att utvärdera informationsinsatsernas effekter.
Användbara länkar
Certifieringskurser, tider och anmälan: Heta Utbildningar
Incert AB: Certifierade företag
Energimyndigheten: Bli certifierad installatör
Boverket: Ingen länk finns ännu