news

Nyheter

Värmepumpsbranschens nedgång jämförs med ett exceptionellt år

2024-07-10 Värmepumpsbranschens nedgång jämförs med ett exceptionellt år

EU-kommissionens svar har kommit vad gäller HFO-blandningar, vi hjälper dig att räkna:

2024-06-28 Nu har vi till slut fått svar från EU kommissionen vad som gäller för HFO-blandningar och vilken mängd (kg) som ska räknas för att bestämma om det finns krav på periodisk läckagekontroll. Vi hjälper dig att räkna.

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sveriges vision: uppvärmningssektorn fri från fossila bränslen år 2030

2024-06-20 Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har en vision om att uppvärmningssektorn ska vara fri från fossila bränslen år 2030

World Refrigeration Day firas årligen den 26 juni

2024-06-17 World Refrigeration Day firas årligen den 26 juni

AREAs årsmöte hölls förra veckan, 23-24 maj, i Belfast. SKVP var på plats.

2024-05-27 AREAs årsmöte samt möten i de olika arbetsgrupperna hölls förra veckan, 23-24 maj, i Belfast. Viktor Ölén och Johan Landé deltog från SKVP. Många av diskussionerna rörde sig om f-gasförordningen och hur den bäst ska utformas och implementeras, något där AREA är drivande i mot EU kommissionen.

Sveriges Radios lyssnare fick lära känna SM-medaljörerna

2024-05-27 Sveriges Radios lyssnare fick lära känna medaljörerna från Skol-SM i Kyl- och värmepumpsteknik som gick av stapeln i Jönköping 22-23 maj.

Nils Karlsson är svensk mästare i kyl- och värmepumpsteknik

2024-05-24 Nils Karlsson från Jämtlands Gymnasium i Östersund vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. I tävlingen, som i år hölls på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping den 22-23 maj, utsågs samtidigt Jämtlands gymnasium till Årets skola efter att deltagarna därifrån även samlat den högsta gemensamma poängen.

Årets andra nummer av Klimat finns ute nu!

2024-05-21 Årets andra nummer av Klimat är ute nu. I nummer två kan du bland annat läsa om att bidrag för energieffektivisering även borde omfatta fritidsboende, att det är dags för Skol-SM i Kyl- och Värmepumpsteknik samt att värmpumpsförsäljningen har bromsat in. Detta och mycket mer!

Ny design på vår webbplats

2024-05-15 Vi är stolta över att meddela att vi idag lanserar en ny version av vår hemsida, som nu har förbättrats både visuellt och funktionellt för att tjäna våra medlemmar bättre. Den nya designen har förenklats för att du lättare ska kunna hitta den information du behöver.

Musikhistoria sitter i väggarna när det bjuds in till branschmiddag

2024-05-12 KVP-dagen, som i år äger rum den 7 november, avslutas precis som senast med branschmiddag. I år blir det något alldeles särskilt, middagen är nämligen på anrika Nalen. Sedan 1888 har Nalen varit en plats för musik, dans och underhållning. De senaste 25 åren har den åter blivit en musikarena efter en tid med annan inriktning. Branschmiddagen var ett uppskattat nytillskott till KVP-dagen när den introducerades 2023. Anders Mårtensson, vd, är glad att i år kunna erbjuda middagen på den historiska mark som Nalen är:

Värmepumpsbranschen gör en kraftig inbromsning

2024-04-16 Under första kvartalet minskade försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden med 43%. Vätska-vattenvärmepumpar står för den största minskningen med 46%. Det bör noteras att vi jämför med toppåret 2023 varför tappet blir extra stort på grund av det. Byggbranschen har samtidigt bromsat in kraftigt under 2023 och det påverkar i antalet installerade värmepumpar. Den stora drivkraften för att investera i en värmepump, som vi hade tidigare med de höga energipriserna, mattades av under andra halvan av 2023 och fortsätter in i 2024 då elpriserna höll sig på rimliga nivåer. Det höga ränteläget gör att köpkraften också har minskat och beslutsprocesserna har blivit längre. Vi ser även att en del av de stora svängningarna i försäljningen är kopplade till en dragspelseffekt då alla led minskar sina lager och kapitalbindning.

Vägledning vid val av köldmedium 3.0

2024-03-26 För att underlätta vid val av köldmedium har SKVP tagit fram en vägledning vid val av köldmedium.

Årets första nummer av Klimat!

2024-02-26 Årets första nummer av Klimat är ute nu. I nummer ett kan du bland annat läsa om att branschen står i fokus genom historisk satsning på yrkeshögskolan, stöd till koldioxidlagring blir ett statsstöd för fortsatt förbränning och att F-gasförordningen är godkänd av rådet. Detta och mycket mer!

USA går före med att sätta mål för konvertering till värmepumpar

2024-02-08 I veckan har nio delstater i USA ingått ett avtal för att främja försäljningen av värmepumpar. Memorandumet anger ett mål för 2030 och att värmepumpar ska utgöra 65 av försäljningen av utrustning för uppvärmning, kylning och vattenuppvärmning av bostäder. År 2040 är målet att värmepumpar ska stå för hela 90 procent av VVS- och vattenvärmemarknaden.

Cecilia Branting går vidare till nya utmaningar

2024-02-01 En av SKVPs sedan många år trogna medarbetare, Cecilia Branting, lämnar nu SKVP för att ta sig an nya utmaningar.

F-gasförordningen godkänd av rådet

2024-01-29 Rådet ger grönt ljus för nya regler för att minska skadliga utsläpp från Fluorerade gaser. Rådet har idag antagit två förordningar för att fasa ned fluorerade gaser (F-gaser) och andra ämnen som orsakar global uppvärmning och bryter ner ozonskiktet.

Vi bjuder in till vårturné

2024-01-26 Nu är det äntligen dags för Svenska Kyl & Värmepumpföreningens vårturné. Vi kommer att besöka sju olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr – och bland annat bjuda på matnyttig information om förändringarna i F-gasförordningen, föreslagen reglering av PFAS, energimärkning, nyheter i Svensk Kylnorm och hur allt detta kommer att påverka dig. Dessutom finns Svensk Dataförvaltning med oss för att berätta om nyheter i deras system, inte minst det nya gränssnittet för SDF SaaS. Vi bjuder även på fika och enklare förtäring i samband med mötet. Självklart hoppas vi även på en massa spännande möten med er – som ger oss värdefull input till branschorganisationens fortsatta arbete. Se till att anmäla dig redan idag och säkra din plats. Det blir en informativ eftermiddag tillsammans med både oss och trevliga branschkollegor.

Nya yrkesambassadörer för kyl- och värmepumpsbranschen

2024-01-25 Att locka unga talanger till kyl- och värmepumpsbranschen har länge varit en utmaning, men SKVP har tagit ett flertal initiativ för att möta denna utmaning. Genom att introducera de nya yrkesambassadörerna, Damien och Filip, vill föreningen ytterligare öka medvetenheten om yrket och inspirera fler ungdomar att välja en karriär inom kyl- och värmepumpsbranschen.

Värmepumpsbranschen bromsar in men fortsätter växa

2024-01-18 Under 2023 ökade försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden. Vissa segment ökar jämfört med tidigare år och andra minskar, men sammanlagt är det en tillväxt som visar på ett fortsatt förtroende bland svenska folket för värmepumparnas miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Kyl- och värmepumpsbranschen i fokus genom historisk satsning på yrkeshögskolan

2024-01-15 Det är med stor glädje som Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) tar del av regeringens budskap från den 11 januari. I ett pressmeddelande meddelar regeringen beslut om en historisk utbyggnad av yrkeshögskolan. Nu tas det första steget i satsningen när det framgår att Myndigheten för yrkeshögskolan beviljar över 40 000 nya utbildningsplatser på 477 olika utbildningar, varav 124 fokuserar på Teknik och tillverkning.

Riktad granskning av f-gascertifikat

2024-01-03 Miljöförvaltningen i Stockholms stad har sett att det förekommer att operatörer använder kylentreprenörer eller tekniker som inte är certifierade eller där certifikaten inte har förnyats i tid. Därför kommer en riktad granskning av operatörers användning av entreprenörer och tekniker göras under 2024.