Vi möter Anders Mårtensson - ny vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

2021-05-19

Den 1 juni tillträder Anders Mårtensson posten som vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Han kommer närmast från VVS-Fabrikanternas Råd där han de senaste sju åren innehaft motsvarande position. Vi är förstås nyfikna på vad han ser fram emot mest med den nya utmaningen.

- En sak som jag definitivt ser fram emot är att få jobba lite mer med tekniska frågor, säger Anders Mårtensson. Jag har en teknisk bakgrund som civilingenjör, med inriktning på elektroteknik, och har hållit på mycket med styr- och reglerteknik tidigare. Att kunna få använda min tekniska kunskap i lite större utsträckning är väldigt lockande. 

Med sig har han även tidigare erfarenheter som bland annat utvecklingschef och produktledningschef för företag som Schneider Electric, Ericsson och ABB. Han har även varit vd för Gotlands Energi.

- Energisystem är något jag har jobbat mycket med och är väldigt intresserad av, vilket jag hoppas kunna bidra med nu när jag kliver in i kyl- och värmepumpsbranschen. Energifrågorna hamnar ju allt mer i fokus och alla är nog rörande överens om att vi som bransch mycket att komma med när det gäller att möta framtida energi- och hållbarhetsutmaningar. 

SKVP är inte en ny bekantskap för Anders, under åren har vägarna mötts flera gånger och han fick tidigt en positiv bild av branschorganisationen. 

- SKVP har ett väldigt bra renommé, det vet jag sedan tidigare. Min ambition är inte att kliva in och vända upp och ner på allt, definitivt inte. Här finns mycket som är bra redan från start och det finns mycket kompetens på kansliet. De frågor som vi engagerar oss i idag ska vi fortsätta jobba med, saker som t ex Svensk Kylnorm, utfasningen av HFC-köldmedier och rekryteringen av ungdomar till branschen. Förhoppningsvis kommer jag in med lite nya ögon och hittar nya infallsvinklar som kan ge energi. 

Vilka erfarenheter tar då Anders med sig till SKVP när det gäller att leda en branschorganisation?

- Det offentliga påverkansarbetet är en sak, skulle jag säga. Hur man når ut till politiker och beslutsfattare för att få dem att öka sin förståelse och kännedom om vilka vi är och vad vi gör. Hur vi kommunicerar och vilka plattformar vi ska använda oss av är viktiga frågor att fundera över, kan vi t ex nå ut till remissinstanser och påverka dem redan innan de svarar är det betydligt enklare att få effekt än att komma in i ett senare skede. 

Kyl- och värmepumpsbranschen är väldigt mycket en hållbarhetsbransch idag, hur ser Anders på utvecklingen framöver ur det perspektivet?

- Hållbarhet är en mycket viktig fråga, inte bara för oss utan den är högt prioriterad av slutkunder och samhälle. Vad som känns både spännande och kul är då att kyl- och värmepumpsbranschen har otroligt mycket att bidra med. När vi pratar om klimatförändringar och växthuseffekt är vi i högsta grad en del av lösningen eftersom vi kan hjälpa anläggningsägarna att göra kloka köldmedieval och dra nytta av smart, energibesparande teknik. Kyl- och värmepumpsbranschen är i högsta grad en relevant bransch. 

Slutligen - vad gillar du att göra när du inte är på jobbet?

- Det senaste året har jag spenderat en hel del tid på Gotland med att bygga och renovera på huset vi har där. Sedan jag ett stort sportintresse, ett alldeles för stort sportintresse kanske man skulle kunna säga. Främst handlar det om tennis och fotboll, där Örebro SK är laget som ligger mig varmast om hjärtat. Jag brukar även försöka motionera en hel del, men pandemin har gjort att man kommer ur rutinerna lite. På pluskontot får jag kanske skriva upp att jag i alla fall har cyklat från hemmet i Bromma till kontoret i city i princip varje dag, så lite motion har det allt blivit ändå.