Två nya ambassadörer

2013-02-14

En viktig fråga för branschen är att väcka ungdomars nyfikenhet för yrket som kyl- och värmepumptekniker. Helt avgörande för att vi ska kunna få kontakt med potentiella nyförvärv är de tekniker som har en befintlig relation till någon gymnasieskola i landet. Dessa tekniker kallas ambassadörer för kylbranschen. Nu har vi mycket glädjande fått kontakt med två nya ambassadörer. De har båda gått yrkeshögskoleutbildningen på IUC i Katrineholm, och har sedan flyttat tillbaks till sina respektive hemtrakter. 

21-årige Måns Lundgren har hunnit med att skaffa sig ett och ett halvt års erfarenhet av jobbet som kyl- och värmepumptekniker och är idag anställd på Niwentec i Östersund. Han är uppvuxen i byn Alsen mellan Östersund och Åre. Måns har ett intresse för problemlösning, och på fritiden kör han fjällturer med skotern

Mattias Pettersson kommer från Linköping, och jobbar nu på Wester Kylteknik i grannstaden Norrköping. Han har jobbat som kyl- och värmepumptekniker i ett år och tycker att de uppdrag där han ställs inför stora utmaningar är yrkets mest spännande aspekt, då inte minst vid större anläggningar inom industrikyla. Fritiden ägnas åt bilar och gymträning. 

Ambassadörernas huvuduppdrag är att besöka de gymnasieskolor som erbjuder kyl- och värmepumpteknisk inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet. De står även med som kontaktpersoner på hemsidan, för alla som har funderingar kring yrket, och vill prata med en tekniker, tex inför yrkesval eller av andra skäl. På de tävlingar som Kyl & Värmepumpföretagen arrangerar hjälper vissa ambassadörer till som funktionärer. På kyl.se finns en lista med kontaktuppgifter till engagerade ambassadörer. Om ert företag har en tekniker under 30 år som skulle passa som ambassadör, kontakta då Henrik Brengesjö.

Den initiativförmåga och sociala kompetens ambassadörerna visar prov på går i linje med det faktum att många tidigare ambassadörer avancerar till ansvarsfulla och ledande roller inom sina kylföretag.  Kyl & Värmepumpföretagen hälsar Måns och Mattias välkomna som nya ambassadörer.