Nya yrkesambassadörer för kyl- och värmepumpsbranschen

2024-01-25

Att locka unga talanger till kyl- och värmepumpsbranschen har länge varit en utmaning, men Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) har tagit ett flertal initiativ för att möta denna utmaning. Genom att introducera de nya yrkesambassadörerna, Damien och Filip, vill föreningen ytterligare öka medvetenheten om yrket och inspirera fler ungdomar att välja en karriär inom kyl- och värmepumpsbranschen.

Ett av SKVPs initiativ för att bidra till nyrekryteringen är att satsa på unga yrkesambassadörer. Dessa unga talanger fungerar som ansikten för branschen och har i uppdrag att informera och inspirera elever på både grundskolor och gymnasieskolor. 

- Genom att bland annat skapa personliga möten och kontakter hoppas vi kunna övertyga fler unga att välja kyl- och värmepumpsteknik som sin framtida karriär, säger Cecilia Branting, ansvarig kompetensförsörjning på SKVP. 

Möt Damien: En engagerad och entusiastisk ambassadör

Damien började med en prao på ett kylföretag i åttan och fastnade för yrket när han upptäckte dess breda spektrum av arbetsuppgifter. Han gick senare tre år på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, vilket gav honom en bra grund att stå på. Han berättar att mycket av de praktiska kunskaperna lärde han sig under sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL) hos Polo Kylteknik, där han numera även är anställd. 

Damien berättar vidare att han är positiv inför framtiden och tycker att det är spännande att vara delaktig i den stora omställning som nu sker i branschen med övergång till naturliga köldmedier. Damien tror på stabilitet och en ökande efterfrågan på kyltekniker då det alltid kommer behövas kyltekniker för att maten i matbutikerna ska vara kall och mediciner ska kunna förvaras i rätt temperatur.

Vad är det bästa med att arbeta som kyl- och värmepumpstekniker?

- Jag tycker att variationen och oväntade utmaningar i jobbet lockar. Jag uppskattar det varierande arbetet, från små enheter till stora installationer.

Varför valde du att bli yrkesambassadör?

- Jag ser rollen som en stolthet och en möjlighet att påverka rekryteringen till branschen. Jag vill vara med och bidra till att öka kännedomen och sprida entusiasmen för det annars anonyma yrket.

På fritiden spenderar Damien gärna tid med att ta hand om familjens djur och umgås med sin flickvän.

Möt Filip: En nyfiken och lärande ambassadör

Filip gick tre år på Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg. Han började att läsa VVS men bytte en bit in i programmet till inriktningen kyl- och värmepumpsteknik efter att ha hört om det från en engagerad lärare. Han har aldrig ångrat sig utan ser det som helt rätt val. För närvarande arbetar Filip på Comfortteknik i Göteborg, där han fokuserar på att lära sig så mycket som möjligt för att bli skicklig inom branschen.

Vad är det bästa med att arbeta som kyl- och värmepumptekniker?

- Variationen och möjligheten att lösa nya problem varje dag är det som jag älskar mest med yrket. Jag tror aldrig att jag kommer bli fullärd eftersom yrket och arbetsuppgifterna hela tiden utvecklas.

I rollen som yrkesambassadör ser Filip en chans att lära sig mer och utbyta erfarenheter med andra yrkesverksamma inom branschen. Han brinner för att fler ska välja detta yrke och ser det som en framtidssäker karriär.

När Filip inte jobbar ägnar han mycket tid åt träning, särskilt kampsport, och har ambitionen att nå SM-placeringar. Utöver det ägnar han sig åt gymträning, simning och datorspel.

Damien och Filip blev vänner när de både ställde upp och tävlade i Skol-SM 2023, där Damien tog tredjeplatsen. Skol-SM är något som de båda rekommenderar flera elever att ställa upp i när kommande tävlingar arrangeras av SKVP. 

Genom att introducera Damien och Filip som nya yrkesambassadörer hoppas SKVP kunna bidra till minska gapet mellan branschen och unga talanger. Deras passion och engagemang speglar optimismen för framtiden inom kyl- och värmepumpsbranschen och inspirerar förhoppningsvis fler unga att utforska de många möjligheterna inom detta spännande och varierande yrke.