Nils Karlsson är svensk mästare i kyl- och värmepumpsteknik

2024-05-24

Nils Karlsson från Jämtlands Gymnasium i Östersund vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. I tävlingen, som i år hölls på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping den 22-23 maj, utsågs samtidigt Jämtlands gymnasium till Årets skola efter att deltagarna därifrån även samlat den högsta gemensamma poängen.

- Det känns jättekul att vi återigen fått möjligheten att arrangera Skol-SM, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen som arrangerar tävlingen. Ett stort grattis till både Nils Karlsson och Jämtlands gymnasium för riktigt fina prestationer.

Det var ett brett startfält när Skol-SM i Kyl & Värmepumpsteknik drog i gång under onsdagen den 22 maj. På plats i Erik Dahlbergsgymnasiets iordningställda tävlingslokaler fanns sex skolor, från olika delar av landet, representerade med två deltagare var. Under den första tävlingsdagen låg fokus på att sätta finalisternas teoretiska kunskaper på prov.

- Det är grunden i allt vad de kommer göra framöver, förklarar Anders vidare. Kombinerat med en hel del praktiska färdigheter är ändå de teoretiska kunskaperna nyckeln till att bli en duktig tekniker. Det krävs för att förstå, underhålla och kunna energioptimera systemen de jobbar med.

Tävlingens avslutande dag bestod i huvudsak av praktiska moment, som till exempel visa prov på lödkunskaper, koppla elkretsar och att göra en driftsättning av kylmaskin tillsammans med korrekt dokumentering av den.

- Tävlingen pågår som sagt i två dagar men vi måste ändå begränsa antalet moment och uppgifter för att alla ska hinna få testa sina kunskaper, säger Peter Gehlin, teknisk expert hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Det urval av uppgifter som deltagarna ställs inför representerar några relevanta yrkesmoment, som valts ut av våra yrkesexperter. Det blir lite som att göra stickprov på deras kunskaper. När de kommer ut på sina företag och börjar jobba behöver de kunna ganska mycket, den ena dagen kommer inte vara den andra lik. Att jobba som kyl- och värmepumpstekniker är väldigt omväxlande.

Domarteamet för protokoll och skriver ner poäng vartefter delmomenten avklaras och på eftermiddagen den 23:e maj samlades de för att sammanställa resultaten. Då stod det klart att den finalist som enskilt fått den högsta poängen var Nils Karlsson från Jämtlands gymnasium.

Till Årets Skola, den skola vars deltagare tillsammans fick ihop den hösta poängen, utsågs Jämtlands Gymnasium, som utöver Nils Karlssons vinst även tog hem silvermedaljen genom William Wimmerqvist. Den sista pallplatsen, bronset, tog Amar Kljunic, från Universitetsholmens gymnasium i Malmö.

- Vi vill från arrangörshåll rikta ett stort tack för det stora engagemang vi känt från våra sponsorer och ett stort tack även till Erik Dahlbergsgymnasiet för värdskapet, avslutar Anders Mårtensson. Nästa år samlas vi igen för en ny tävling, då i Östersund.

Stort tack till årets sponsorer av Skol-SM:
Ahlsell 
Caverion 
GarantGruppen 
INSU 
Kylma 
Linde 
Nordic Climate Group 
Refrico
Qvantum

På bilden, från vänster: Amar Kljunic från Universitetsholmens gymnasieskola, Nils Karlsson och William Wimmerqvist från Jämtlands gymnasium samt Anders Mårtensson, vd Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik är en årligt återkommande tävling som arrangeras av branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen med stöd ifrån sponsorer, utbildare och företag.