Kommuner och landsting behöver säkra upp mot extremväder

2018-11-08

När sommaren var som varmast fick flera offentliga verksamheter problem. Södertörns högskola fick stänga av sitt IT-system när Karolinska sjukhuset behövde all fjärrkyla i området. I Malmö skickades elever hem när innetemperaturen uppgick till 30 grader. Med ett klimat i förändring kommer de varma somrarna bli vanligare - låt sommaren 2018 blir ett startskott för värmesäkring av arbetsplatser och kritiska samhällsfunktioner. Det skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i en opinionstext som publicerades i Dagens Samhälle idag.

FN:s klimatpanel IPCC släppte nyligen sin senaste rapport som med all önskvärd tydlighet poängterade det brådskande i att skyndsamt minska våra utsläpp.

Sommaren 2018 såg vi början på vad klimatförändringarna kan få för konsekvenser på vårt samhälle med värmeböljor, skogsbränder, bevattningsförbud och översvämningar. Allting talar för att det extrema vädret kommer fortsätta och därför behöver vi anpassa våra system för att säkra samhällsnödvändiga verksamheter.
 
För kyl- och värmepumpbranschen har det varit en intensiv sommar med många nödutryckningar för att bistå verksamheter som fått problem med överbelastade kylsystem. Även media har rapporterat om hur verksamheter drabbas allvarligt av värmen. Vi har livsmedelshandlaren som fick kassera kyl- och frysvaror för miljontals kronor för att kylanläggningen var dåligt underhållen. Det var kirurgavdelningarna på ett antal platser i landet som på grund av undermålig kyla fick fuktpåslag på sina kirurginstrument, vilket ledde till att de måste steriliseras om gång på gång med försenade eller inställda operationer som följd.
 
Vi vill därmed utifrån våra erfarenheter från i sommar och efterföljande utvärderingar rikta en uppmaning till framförallt offentliga verksamheter om att problemen på allvar. Hög värme kan vara direkt dödligt för sjuka och äldre, men alla människor riskerar att drabbas av bland annat nedsatt koncentrationsförmåga, huvudvärk och illamående. Även teknisk utrustning såsom dataservrar och annat som kräver kylning riskerar att haverera vid en värmebölja.
 
Utifrån våra erfarenheter bedömer vi att följande åtgärder är viktiga framåt i syfte att förebygga risker kopplade till att värmeböljor blir mer vanliga i Sverige:
•    Att alla kommuner och landsting säkerställer att de har handlingsplaner för att hantera värmeböljor, framförallt kopplat till vården
•    Att kommuner och landsting genomför övergripande analyser av riskerna kopplat till en vanligare förekomst av värmeböljor och höga medeltemperaturer och att allvarliga brister hanteras
•    En översyn av de delar av arbetsmiljölagstiftning och regelverk som är kopplade till värme.
 
Det är viktigt att komma till bukt med dessa utmaningar för varken vi eller någon annan vill behöva läsa om människor som drabbats av att sjukhus fått stänga ned sina operationssalar eller farligt höga temperaturer på äldreboenden.