Julia, vår senaste stjärna bland yrkesambassadörerna!

2022-12-13

I oktober i år anslöt sig Julia Sörensen till skaran av Svenska Kyl & Värmepumpföreningens yrkesambassadörer. Julia och har redan hunnit göra fina insatser som yrkesambassadör för branschen  med flertalet träffar med ungdomar och besök på närliggande skolor. 

Till vardags arbetar Julia som kyl- och värmepumptekniker på Klimatkyl i Malmö. Vägen till yrket gick via Universitetsholmen Gymnasieskola i Malmö som utbildar både kyl- och värmepumptekniker och rörläggare. Det var redan under praktiken på högstadiet som Julia fick upp ögonen för branschen. Hon fick då följa med sin pappa som är rörläggare och hon minns att det var kul. Planen var vid den tiden att bli rörläggare, men efter första året på VVS- och Fastighetsprogrammet verkade kylsidan roligare. Det var fler teoretiska ämnen och valet av inriktning för årskurs 2 och 3 blev därför kyla.

Efter avslutad utbildning och två framgångsrika praktikperioder på Klimatkyl fick Julia anställning på företaget. 

- Det jag tycker bäst med yrket är att alla dagar ser olika ut vilket gör det så mycket roligare och utmanande. Jag åker ut på både avtalsservice och felanmälan, gör besök i skolor och i större fastigheter. Det kan handla om att felsöka på kyl- och frysaggregat eller kontrollera läckage. Jag gillar verkligen att felsöka!

Julia planerar att jobba ett tag för att få arbetslivserfarenhet och bygga upp ett förtroende i branschen. Längre fram finns planer på att plugga vidare till ingenjör.

Att bli yrkesambassadör var ett naturligt val för Julia. Hon brinner för att fler ska göra samma val som hon. Det är ett yrke som både är roligt och meningsfullt, parametrar som hon gärna förmedlar när hon träffar ungdomarna på skolan. Klimatkyl har även en historia med flertalet yrkesambassadörer, varav en av dem Julias chef Jörgen Tern, som också var den tipsade Julia om att söka rollen.  

Vi är otroligt glada över att få hälsa Julia välkommen till branschen och till uppdraget som yrkesambassadör.

Vad gör en yrkesambassadör?

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumputbildning. De informerar elever om yrket på både grundskolor och gymnasieskolor samt deltar vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad.

Yrkesambassadörerna fungerar även som regionala kontaktpersoner, och svarar på frågor om yrket. Att som väljande ungdom ha direktkontakt med en yrkesverksam person kan vara kännas både tryggt och vara avgörande inför sitt val.

Vill du bli en av våra Yrkesambassadörer?

Nya yrkesambassadörer behövs i hela landet, med fokus på de områden som har gymnasieskolor med inriktningen kyl- och värmepumpteknik på VVS- och Fastighetsprogrammet. 

Så titta hit om du är intresserad eller kanske har en ung tekniker på ditt företag som skulle passa in i rollen. Varmt välkommen att kontakta Cecilia Branting, cecilia.branting@skvp.se.