Grattis Magdalena och Christoffer!

2015-02-12

Det är numera tradition att Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) uppmärksammar studenter på IUC för extra goda studieinsatser under utbildningen, genom ett litet stipendium. I årets avgångklasser inom utbildningen kyl- och värmepumptekniker gick utmärkelsen till Christoffer Holmström i Katrineholm och Magdalena Vastamäki-Andersson i Stockholm. (På bilden ovan tar Magdalena emot sitt stipendium av Henrik Brengesjö, SKVP)

Christoffer är 26 år och kommer från Kalmar. Nu har han flyttat till Norrköping, och började jobba på Franks Kylindustri direkt efter examen. 

-    Beslutet att börja utbildningen till kyl- och värmepumptekniker växte fram. Nu är jag ju bara inne på min andra arbetsvecka efter examen, men det känns riktigt bra, säger Christoffer. 

Tidigare jobbade Christoffer som butikssäljare. Anledningen till att han valde att utbilda sig inom kyl- och värmepumpteknik var att han fått en bra bild av yrket från sin pappa som också är kyltekniker. Christoffer vill passa på att skicka med ett litet studietips till de studenter som börjar läsa kyl- och värmepumpteknik. 

-    Man studerar många olika aspekter av yrket och ibland kan detaljerna bli lite fragmenterade, men försök att se var i helheten alla delar passar in – då lär du dig bättre, säger Christoffer.

Magdalena, eller Maggie som hon kallas, har börjat jobba på Industri & Laboratoriekyl i Stockholm. Hon jobbade tidigare inom kundtjänst både i Sverige och i Spanien, men hennes intresse för teknik fick henne att söka sig till kyl- och värmepumpbranschen av liknande anledning som Christoffer, alltså med hjälp av en släkting som talade gott om yrket. 

-    Det är jättekul att nu äntligen komma ut och jobba efter att ha suttit i skolbänken.  Det är ett varierat yrke där man hela tiden träffar nya människor och möts av nya tekniska utmaningar. Det känns helt rätt för mig, säger Maggie. 

Maggie är 24 år och från Oxelösund, där hon tränat judo länge. Numera är styrketräning det stora fritidsintresset.  Som tjej i en mansdominerad bransch kände hon lite press på sig i början.

-    Det är ju inte så många tjejer som är kyl- och värmepumptekniker, så under studietiden ville jag visa att det här verkligen är ett jobb för tjejer, så jag pressade mig lite extra för att vara i topp. 

-    Eftersom jag är en av få tjejer kommer alla ihåg mig när jag varit på ett bygge, och alla tycker om att prata med mig. Det är väldigt positivt, till och med mer positivt än vad jag föreställt mig, säger Maggie och välkomna alla teknikintresserade tjejer att söka sig till yrket.