Full fart på KVP-Dagen!

2023-11-22

Svenska Kyl & Värmepumpdagen återvände till Kistamässan den 16:e november. Mot bakgrund av fjolårets besöksrekord var det med höga förväntningar som mässan öppnade sina portar tidigt på morgonen. Med ett rekordstort antal besökare och utställare var det således med både glädje och tillförsikt inför nästa år som dagen till slut kunde summeras. Aldrig har så många utställare och besökare varit på plats. 

Svenska Kyl & Värmepumpdagen fortsätter att växa. Med cirka 1100 anmälda besökare och ett femtiotal utställare på plats innebar årets upplaga KVP-dagen att nya rekord sattes på alla fronter. Redan klockan 08:30 började besökare strömma till Kistamässan och för att ta sig in i mässhallen där de möttes av utställarna.

- Det är alltid med en viss spänning som man tar sig an ett sådant här arrangemang, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. När vi planerar inför KVP-dagen, sätter samman seminarieprogram och bjuder till dagen har vi höga ambitioner. Facit på hur väl vi sedan lyckas får vi ju dock först när det är skarpt läge, när dörrarna till mässan öppnas. Därför var det extra kul att se så många på plats, både besökare och utställare. Att dessutom löpande få den positiva feedback som vi fick under dagen kändes oerhört kul - och inspirerande inför 2024.

Seminarieprogrammet inleddes klockan lite senare, klockan 10:00, vilket gav utrymme för besökare och utställare att mötas och utbyta idéer innan dess. En möjlighet som många uppenbarligen ville ta vara på. Ganska snabbt blev mässkorridorerna fyllda med nyfikna människor och engagerade samtal.

- Under en sådan här dag blir det väldigt tydligt hur mycket det personliga mötet betyder och, inte minst, att kyl- och värmepumpsbranschen har en egen mötesplats att samlas kring, säger Anders vidare. På KVP-dagen får man verkligen möjlighet att träffa kollegor från hela landet och diskutera branschspecifika frågor. Jag skulle säga att det är en otroligt familjär och engagerad stämning som präglar dagen.

Parallellt med utställningen hölls seminarier på två olika scener. Dels på Stora scenen, dels på Innovationsscenen. Med andra ord så fanns det en massa inspiration och kunskap att ta del av även där. På Stora scenen fick deltagarna bland annat en lägesuppdatering om den föreslagna revideringen av F-gasförordningen, om varför hållbarhet är världens affärsmöjlighet och en paneldiskussion om möjligheterna till en total övergång till naturliga köldmedier. På Innovationscenen bjöds på inspel från olika företag och branschintressenter, bl a om hur ny teknik och nya systemlösningar kan appliceras för att möta dagens och framtida krav krav, såväl ekonomiska som hållbarhetsmässiga.

- Att samlas kring dessa seminarier och kunna prata med så många experter och kollegor på plats är något extra. Man märkte hur diskussionerna fortsatte ute i korridorerna och vid lunch- eller fikaborden. Inte bara med kollegorna utan även med föredragshållarna, precis så som vi önskar att det ska vara.

Ett återkommande och väldigt uppskattat inslag är så klart Tekniska Torget. Där hade Mikael Dagberg, utbildningsansvarig vid Nordic Climate Group, och Robert Hedlund, kyllärare vid Polhemsskolan i Gävle, åter laddat upp med nya verktyg och nya experiment.

- Det är fantastiskt kul att se Mikael och Robert ”in action”. När jag rörde mig runt i lokalerna så var det alltid fullt med nyfikna människor vid Tekniska Torget som kikade på vad de hade för sig och tog sig en närmare titt på alla de nya verktyg som förevisades. Ett inslag som verkligen sätter fokus på termodynamik, i både praktik och teori, på en massa kluriga sätt.

Nytt för i år var den branschmiddag som anordnades lite senare på kvällen, som liksom fick sätta punkt för dagen och ge en sista chans till mingel och skratt, ackompanjerat inte bara av musik utan även av god mat och dryck.

- Det var många som hade framför önskemål om att ha just en avslutande middag, så vi gjorde plats för hundratalet gäster på Ulriksdals Värdshus och de gick snabbt åt. Med det sagt finns det nog goda möjligheter till att vi försöker hitta på något liknande även nästa år.

Nu efter att KVP-dagen 2023 har avslutats kommer intrycken att summeras och en utvärdering göras, sedan tas det sats mot 2024.

- Självklart vill vi göra en avstämning med alla deltagare och utställare för att se vad vi ska ta med oss till nästa år, säger Anders avslutningsvis. Det finns alltid saker att utveckla och förbättra, även med all positiv feedback som vi fick på plats. Nu ska vi ta ett par dagar och ladda batterierna, sen tar vi full sats mot 2024. Anteckna den 6 november redan nu – för då ska vi ses på Kistamässan igen!