Fantastisk uppslutning på Kyl & Värmepumpdagen

2018-10-23

Fjolårets publikrekord för Svenska Kyl & Värmepumpdagen slogs den 12 oktober på Kistamässan, när det var dags för årets upplaga. 

- Otroligt kul att få vara med och arrangera ett sådant här branschevenemang, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Närmare 500 personer och 30 utställare kom till Kistamässan för att medverka under Svenska Kyl & Värmepumpdagen. Nytt rekord, med marginal. 

- Vi höjde målsättningen i år och det är kul att kunna konstatera att det föll väl ut, fortsätter Per Jonasson. Feedbacken som vi fått från både utställare och besökare är att det varit en toppendag. Sådant blir man glad av att höra.

Programmet sträckte sig över en heldag och startade med kaffe och registrering vid nio på morgonen. Sedan var det full fart fram till femtiden på kvällen då programmet rundades av.

Seminarieprogrammet täckte ett brett område av ämnen relaterade till kyl- och värmepumpsmarknaden. Köldmedier, som ju är en högst aktuell fråga med tanke på F-gasförordningen, berördes under flera programpunkter. Värmepumpar likaså. Utmaningen med att kyla de allt fler och växande datacenter som etableras i Sverige diskuterades också.

- Vi tog även upp den kanske viktigaste frågan av alla just nu, den om rekrytering och utbildning. Det är lätt att en sådan fråga försvinner bakom alla tekniska seminarier, men de problem som branschen har med att fylla upp alla lediga arbetstillfällen måste vi hitta lösningar på. 

Deltagarna som fanns på plats för att lyssna på seminarierna och ta del av utställningen kom från branschens alla hörn. Allt ifrån konsulter och entreprenörer till tekniker, slutbrukare och kommunkontor. 

- Kyl & Värmepumpdagen har etablerats som branschens stora mötesforum. Man kommer inte bara hit för att lyssna på seminarier utan man kommer minst lika mycket för möjligheten att träffa kollegor, konkurrenter, kunder eller för att lära sig mer om branschen. 

Som nämndes inledningsvis var det en bra uppslutning även bland utställarna, som även de var fler än någonsin. Cirka 30 till antalet och med en bra spridning på sina erbjudanden av produkter och tjänster. Här hittade du allt ifrån de stora grossisterna och tillverkarna till företag som demonstrerade bilinredning. 

- De som jag hann prata med var supernöjda. Det är enkelt, kostnadseffektivt och inte särskilt resurskrävande att ställa ut på Kyl & Värmepumpdagen. En bra möjlighet att visa upp sig för och träffa kunder från hela landet. 

Dagen rundades sedan av med en paneldiskussion om hur branschen ska klara övergången till miljövänligare köldmedier. I panelen återfanns representanter för livsmedelshandeln, entreprenörer, grossister och Naturvårdsverket och på det hela taget var man ganska överens om vad som krävs. Tekniken och utrustningen finns på plats på, men det svåra är att hinna med arbetet och hitta ekonomin för att genomföra det. I stressen över att hinna bygga om eller byta ut kylanläggningar är det också viktigt att kompetens finns så att rätt lösningar används, inte bara de enklaste och snabbaste. Långsiktighet och hållbarhet måste prägla arbetet.

Till kvällen samlades sedan cirka ett hundratal utav deltagarna för gemensam middag och underhållning uppe på 32:a våningen i Scandic Victoria Tower, som ligger intill mässan. En trevlig avslutning på en fartfylld och givande dag. 

Nästa år ses vi i Göteborg, exakt datum meddelas inom kort!