Alliansens skamliga svek i Rot-frågan

2015-12-08

Nu har budgeten röstats igenom och från årsskiftet sänks Rot-avdraget från 50 till 30 procent. Innan budgetomröstningen slog sig allianspartiernas företrädare för bröstet och hävdade att deras jobbpolitik var så mycket bättre än regeringens. Men när det väl gällde så svek man, det skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och Golvbranschen i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Bland annat skulle ett bibehållet Rot-avdrag minska arbetslösheten och rädda många småföretag. I Tv-inslag och på debattsidor, i intervjuer och genom konkreta förslag till riksdagen beskrev de tydligt och klart att de ville behålla Rot-avdraget. Men vad hände? Agerade de för att behålla det? Nej, tvärtom såg de till att regeringens förslag om sänkning av Rot-avdraget röstades igenom. 

Dubbelmoral kallas det - att säga en sak och sedan göra raka motsatsen. Alliansen hade endast behövt lyfta ut Rot-avdraget ur budgeten. På samma sätt som det gick att justera Rut-avdraget i budgeten hade även Rot-avdraget kunnat bibehållas. Men det brydde de sig inte om.   

En färsk Sifo-undersökning visar att varannan svensk kommer att förändra sina renoverings- eller ombyggnadsplaner när Rot-avdraget sänks. Av dem kommer hälften att istället försöka göra jobbet på egen hand. Det blir väldigt många arbetstillfällen som försvinner. Som Alliansens företrädare sa: Det drabbar jobben. 

Undersökningen visar även att var tredje kommer att vilja betala svart. Rot-avdraget har effektivt bidragit till sund konkurrens och motverkat skattebrott i våra branscher. En positiv utveckling som nu riskerar ett abrupt slut. Sänkningen har därför få vinnare, knappt ens statskassan.  

Förändringen innebär också att möjligheterna att erbjuda ungdomar lärlingsanställning och introduktion minskar När det blir färre jobb att dela på måste kostnaderna kapas i alla hörn. Allt detta vet Alliansens företrädare. Ändå var de tysta som möss när det verkligen gällde i riksdagen.

Vad är de så rädda för? Skulle Rot-avdraget, ett av tusentals förslag i budgeten, kunna skapa parlamentariskt kaos? Nej, det argumentet är inget annat än påhitt. 

Det verkliga skälet är ren taktik. Moderaternas partisekreterare har i en intervju i DI tidigare avslöjat hur de resonerar; Vänsterpartiet ska stå bakom hela budgeten så att den blir så dålig som möjligt. För då kan Alliansen vinna nästa val... 

Att detta drabbar företagen, jobben och hela Sveriges ekonomi är uppenbarligen mindre viktigt. 

Vi uppfattar Alliansens agerande som ett enormt svek mot hela hantverksbranschen och mot alla de ungdomar som aldrig för chansen att lära sig ett yrke. Samt inte minst mot den miljon husägare som nu får höjd skatt, vilket blir följden när avdraget minskar. Upp till 20 000 kronor per skattskyldig. För ett vanligt hushåll kan det sänkta Rot-avdraget alltså betyda 40 000 kronor i högre skatt.

Att Vänsterpartiet styr och bestämmer villkoren för Alliansens företags- och arbetsmarknadspolitik kan möjligen kännas som en seger för partistrategerna. Om väljarna håller med är mer tveksamt. 
 
Det dröjer nu ett år till nästa budgetbeslut där Rot-avdraget kan lyftas igen. Vi hoppas innerligt att Alliansen då tar sitt förnuft tillfånga och kör med öppna kort mot sina väljare.


Per Jonasson, vd Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Johan Aspelin, vd Golvbranschen