Välj årtal: 202420232022

God Jul & Gott nytt år!

2023-12-21 Några av oss på SKVP tar lite jullovsledigt, men kontoret är bemannat alla dagar utom de röda, så varmt välkommen att kontakta oss som vanligt om du har frågor eller funderingar. God jul & Gott Nytt År från oss på SKVP, vi ses och hörs 2024!

Webbinarium om VVS- och fastighetsprogrammet

2023-12-06 Den 23 november genomförde vi på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen ett webbinarium om VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet, riktat till Sveriges studie- och yrkesvägledare. Här kan du se det inspelade webbinariet.

Dags att uppdatera era medlemsuppgifter!

2023-12-01 Vårt mål är att årsfaktureringen av ert medlemskap i Svenska Kyl & Värmepumpföreningen 2024 inte ska lämna några frågetecken. Därför vill vi med detta mejl uppmana er att meddela oss aktuella förhållanden i er verksamhet. OBS - Meddela endast om någon förändring skett under året. Om ingen uppgift om ändring inkommer, fakturerar vi enligt företagsuppgifterna från föregående år. Du skickar in aktuella uppgifter genom att fylla i nedan enkät senast 2023-12-15. Om du har några frågor, skicka gärna ett mail till info@skvp.se

Full fart på KVP-Dagen!

2023-11-22 Svenska Kyl & Värmepumpdagen återvände till Kistamässan den 16:e november. Mot bakgrund av fjolårets besöksrekord var det med höga förväntningar som mässan öppnade sina portar tidigt på morgonen. Med ett rekordstort antal besökare och utställare var det således med både glädje och tillförsikt inför nästa år som dagen till slut kunde summeras. Aldrig har så många utställare och besökare varit på plats.

Presentationer från föreläsningarna på Stora Scenen

2023-11-22 Här finner ni presentationerna från Stora Scenen.

Fråga avseende Boverkets bidrag för energieffektivisering

2023-11-10 SKVP har fått en del frågor från medlemmar avseende Boverkets bidrag för energieffektivisering. Frågan som ställts är om man kan använda schablon för att beräkna materialkostnaden. Boverket låter meddela att det tyvärr inte finns något generellt svar på hur företagen ska utforma fakturor och bilagor för att varje länsstyrelse, i varje enskilt fall, ska ha tillräckligt underlag. Det finns vissa minsta gemensamma nämnare...

Nu är det snart dags för KVP-dagen 2023

2023-10-30 Nu är det inte lång tid kvar! Efter fjolårets succé på Kistamässan är det snart dags igen för Svenska Kyl & Värmepumpdagen. Den 16 november slås portarna upp och vi kan se fram emot fler utställare, ett fullmatat program och många intressanta möten.

EU ett steg närmare ny F-gasförordning

2023-10-05 Den 5 oktober kom så beskedet från EU om att parlamentets och rådets förhandlare har nått en överenskommelse för F-gasförordningen. Det exakta innehållet i dokumentet som förhandlats fram är inte offentliggjort men det finns några saker angivna i det pressmeddelande som gått ut.

Pulsen 2023 - Synen på efterfrågan av värmepumpar fortsatt hög

2023-09-29 Pulsen är Svenska Kyl & Värmepumpföreningens årliga enkätundersökning bland återförsäljare och installatörer av värmepumpar till konsument. Med hjälp av Pulsen kan föreningen följa värmepumpsmarknadens utveckling genom åren när det gäller exempelvis prisutveckling, anställda i branschen, vad värmepumpen ersätter samt synen på marknaden och dess utveckling hos de som deltar i undersökningen.

Tredje numret av Klimat finns att läsa nu!

2023-09-07 Årets tredje nummer av Klimat är ute nu. I nummer tre kan du bland annat läsa om vinnaren i årets upplaga av Skol-SM, att efterfrågan på värmepumpar är fortsatt hög och att vi är i full gång med alla förberedelser för Kyl & Värmepumpdagen. Detta och mycket mer!

Möt Eddie som vann Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik 2023

2023-08-29 Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. Så här några månader efter tävlingen möter SKVP Eddie som berättar om upplevelsen och hur den har påverkat honom.

Behörig CO2-tekniker

2023-08-01 I de utfärdade diplomen för behörig CO2-tekniker som Svenska Kyl & Värmepumpföreningen tidigare har givit ut finns ett angivet slutdatum. Efter revision av förfarandet har föreningen fastslagit att det inte krävs någon ytterligare kontroll av kompetensen efter 5 år i syfte att förlänga behörigheten. Det innebär att utfärdade diplom som rör behörig CO2-tekniker är giltiga trots att angiven tidsbegränsning är överskriden.

Högtryck i värmepumpsförsäljningen

2023-06-14 Värmepumpsförsäljningen för andra kvartalet 2023 har gått väldigt bra. Luft-vatten värmepumpar har ökat med 52%. Bergvärmepumpar visar en ökning med 26%. Frånluftsvärmepumpar ökade med 114%. För frånluftsvärmepumpar döljer sig förändringar i beräkningsunderlaget vilket leder till en visad tillväxt som är högre än den verkliga tillväxten.

Trevlig sommar!

2023-06-26 Så var den då äntligen här, den ljuvligt varma sommaren. Vi på SKVP älskar vårt jobb, men visst är lite sommarledighet efterlängtat. Kontoret kommer därför att vara stängt v. 29 och 30. I övrigt finns vi tillgängliga, men med något lägre bemanning under vissa veckor.

Eddie Atterling vann Skol-SM 2023

2023-05-26 Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. I tävlingen, som i år hölls på Polhemsskolan i Gävle den 24-25 maj, utsågs samtidigt Polhemsskolan till Årets skola efter att deltagarna därifrån samlat den högsta gemensamma poängen

Vägledning vid val av köldmedium v.2

2023-05-24 För att underlätta i valet av köldmedier för kunder, konsulter, entreprenörer och tillverkare har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen tagit fram skriften vägledning vid val av köldmedium.

Dags att söka Ebbe Lyths stipendium 2023

2023-05-05 Studerar du kyl- och värmepumpsteknik vid en yrkeshögskola, högskola eller kanske universitet? Då ska du spetsa öronen. Nu har det nämligen blivit dags att skicka in ansökan för Ebbe Lyths Stipendium 2023. Priset som instiftades 2019 av Kylbranschens Samarbetsstiftelse, KYS, kommer att delas ut för femte gången i samband med Svenska Kyl & Värmepumpdagen den 16 november, på Kistamässan i Stockholm, och det ligger 30 000 kronor i potten.

De gör upp om titeln i Skol-SM

2023-04-27 Under två dagar, den 24 och 25 maj, gör finalisterna upp om vem som är den bästa unga kyl- och värmepumpsteknikern i Sverige. Då hålls nämligen Skol-SM 2023 på Polhemsskolan i Gävle. Det har varit ett stort intresse och hela 14 tävlande från olika delar av landet, från norr till söder.

EU Parlamentet har röstat

2023-04-05 I slutet av mars röstade EU-parlamentet om sin ståndpunkt till den föreslagna revisionen av F-gasförordningen. Med ett par mindre justeringar gick förslaget igenom och nu väntar nästa instans som ska behandla förslaget. Först därefter kan det bli tal om att förslaget ska bli skarpt och träda i kraft som lag.

Viktig fakturainformation för Svensk Kylnorm

2023-04-04 Nu har fakturororna för abonnemang på Svensk Kylnorm 2023 precis gått ut. Vi får många frågor kring detta och vill därför förtydliga vad abonnemangen innebär. Önskar ni ändå kontakt ber vi dig maila faktura@skvp.se för bästa service.

Vårens konjunkturrapport

2023-03-23 Vårens konjunkturrapport från Navet har precis släppts. Siffrorna visar att det samlade värdet av utförda kylinstallationer under 2022 beräknas ha uppgått till ca 10,8 miljarder kronor. Utfallet innebär en ökning med 2 procent jämfört med 2021, vilket var en marginellt svagare positiv utveckling än vad som signalerades i höstens prognos. Som medlem kan du logga in på medlemssidorna för att ta del av hela rapporten.

Så kan ditt företag bidra i årets Skol-SM

2023-03-14 Nu är det äntligen dags igen för den uppskattade tävlingen Skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik. Vill ni vara med och visa att just ert företag ligger i framkant och är en attraktiv arbetsgivare som satsar på rekrytering och kompetensutveckling. Nu finns det fina möjligheter för ditt företag att bidra på olika sätt, allt för att göra Skol-SM till en bättre upplevelse. Tillsammans gör vi skillnad!

Årets första nummer av Klimat finns nu att läsa!

2023-02-21 Årets första nummer av Klimat är ute nu. I nummer 1 kan du bland annat läsa om senaste nytt om kommande EU-regleringar, värmepumpsbranschens fortsatta tillväxt och om SKOL-SM 2023. Detta och mycket mer!

Med sikte på KVP-dagen 2023

2023-02-16 Mot bakgrunden av cirka 900 anmälda besökare och drygt fyrtiotalet utställande företag var det på alla sätt en välbesökt KVP-dag vi fick uppleva 2022. Därför är det heller inte konstigt att intresset för årets arrangemang har tagit fart. Just nu pågår framtagning av årets seminarieprogram och flera förbättringar planeras för eventet, allt för att ytterligare höja kvaliteten och upplevelsen av KVP-dagen den 16 november på Kistamässan .

Inspelat webbinarium: GASLARM: TEST OCH SERVICE / EN378 OCH EN14624

2023-01-26 Torsdagen den 19 januari livesände SKVP webbinariet ”GASLARM: TEST OCH SERVICE / EN378 OCH EN14624”. Det var Tobias Nilbert från Samon som höll i presentationen med budskapet att det är dags att branschen tar service och underhåll av installerad gasdetekteringsutrustning på allvar. Webbinariet är inspelat och finns nu tillgängligt för dig som är intresserad av att se i efterhand.

Värmepumpsbranschen fortsätter växa trots stora utmaningar

2023-01-25 Under 2022 ökade försäljningen av värmepumpar totalt sett på den svenska marknaden. Störst försäljningsökning under helåret kunde noteras för bergvärmepumpar tätt följt av luft/vattenvärmepumpar. Den stora drivkraften kan antas vara de höga energipriserna och den energiomställning som just nu präglar inte bara Sverige utan hela EU.

Äntligen tävlingsdags igen – Skol-SM 2023

2023-01-17 Efter några års uppehåll är det äntligen dags igen för den uppskattade tävlingen Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik. Tävlingen arrangeras av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och går av stapeln den 24-25 maj på Polhemsskolan i Gävle.