NYHET_skolSM_Yrke_karriarRGB

Yrkeshögskolan ger nio av tio jobb

2015-08-18

Artikeln publicerades i SvD den 18 augusti, 2015.

Regeringens satsning på yrkeshögskolan får tummen upp av arbetsgivarna. Men trots stor efterfrågan på utbildningar är det många ansökningar som inte beviljas. Samtidigt visar ny rapport att nio av tio studenter som gått yrkeshögskolan får jobb.

Statsministerns besked om att regeringen tänker föreslå ökade resurser till yrkeshögskolan välkomnas av Svenskt Näringsliv.

Mia Liljestrand, som är organisationens expert på yrkesutbildning för vuxna, säger att efterfrågan på eftergymnasial yrkesutbildning är stor och att allt fler branscher ser det som en lösning på sina rekryteringsproblem.

– Yrkeshögskolan har varit underdimensionerad under en lång tid. Det här tillskottet kommer att göra skillnad, säger hon.

Regeringen vill till nästa år bygga ut yrkeshögskolan med 2500 platser och satsa på ytterligare 6 000 platser årligen fram till 2019.

Myndigheten för yrkeshögskolan fick under förra året 1337 ansökningar från aktörer som vill starta en utbildning inom ramen för yrkeshögskolan. Bara en fjärdedel av dem beviljades. Den främsta orsaken är brist på pengar.

Marcus Andersson, vd på Installatörernas utbildningscentrum IUC, säger till SvD Näringsliv att de ansökt om 17 utbildningar. Endast 4 beviljades.

– Det handlade enbart om att det inte finns pengar så självklart är vi glada över de nya resurserna. Vi har bedrivit yrkeshögskola sedan 1990-talet och de senaste 3-4 åren har det blivit markant svårare att få dem beviljade. Behovet är enormt. Inför detta år hade vi fem ansökningar per plats, säger han.

En av utbildningarna som inte blev av är Kyl- och värmepumptekniker. Marcus Andersson säger att branschen "skriker" efter den kompetensen och 360 personer ville utbilda sig till det.

– Men det blev avslag med motivering att det inte finns pengar, säger han.

Marcus Andersson lyfter fram färska siffror från IFAU som visar att nio av tio personer som studerat på yrkeshögskolan hade jobb efter utbildningen.

– Detta gör skillnad när det gäller matchningen på arbetsmarknaden. Jag är förvånad att man inte satsat på dessa utbildningar tidigare.