YrkesSMdamberg1020x340

Yrkes-SM lockade publik

2016-03-02

Bild ovan: Simon Niklasson förklarar för Sveriges näringsminister, Mikael Damberg, hur ett tidsrelä fungerar, vid uttagningen i Katrineholm.

Nu är det klart! Efter tre uttagningstävlingar har sex finalister korats i Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen säger stort grattis till årets finalister som är (i bokstavsordning):  

Jeremias Pihlajainen, Francks Kylindustri, Bergslagen
Oliwer Thimell, Bemt Fastighetsservice, Malmö
Pelle Lund, Francks Kylindustri, Bergslagen
Philip Sundkvist, FS Service, Jönköping
Simon Niklasson, Kylkontroll, Göteborg
William Giorgi, Francks Kylindustri, Göteborg

Stort intresse för tävlingen

Till uttagningen i Katrineholm kom, förutom ett antal intresserade besökare, även Sveriges näringsminister Mikael Damberg, på besök med sin stab och den lokala pressen i följe. Damberg, som av IUC:s rektor Marcus Andersson fått förklarat det prekära läget kyl- och värmepumpbranschens befinner sig i på grund av det stora behovet av nyrekrytering, visade intresse för yrket som kyl- och värmepumptekniker, och den mångfasetterade yrkesrollen. 

Den som vill följa näringsministerns exempel och heja på våra duktiga tävlingsdeltagare ges möjlighet att på Malmömässan, se finalisterna göra upp om den åtråvärda titeln som svensk mästare. Finalen går av stapeln den 11 – 13 maj. Välkomna då, och ta med alla nyfikna ungdomar som ska välja yrke. 

Uttagningarna

I Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik finns det alltså sex finalplatser att slåss om. Det görs på de lokala uttagningarna, vilka i år var placerade på Dahl i  Upplands Väsby, Stockholm och på Refrico i Askim, Göteborg. Ett uppsamlingsheat gjordes sedan på IUC i Katrineholm. Som vanligt var det ett gäng taggade yngre tekniker som samlats både för att lära sig yrkeskunskap att ta med hem till företaget och för att tampas om finalplatserna. De tävlande visade prov på goda kunskaper och färdigheter. För att citera en företagsledare på besök: 

-    Bara modet att ställa upp i tävlingen visar på en bra inställning till sitt jobb, och visar att dessa tekniker är värdefulla för sina företag. Skulle de flytta till min stad skulle jag anställa dem allihop.

   

Bild vänster: Deltagare i uttagningen i Stockholm. Bild höger: Deltagare i uttagningen i Göteborg

Uttagningarna till Yrkes-SM är tillfällen att lära sig någonting nytt. Den som är ny i yrket, och kanske inte tror sig om att kunna komma vidare, väljer att vara med som en övning, både för att lära sig kunskaper att ta hem till företaget, och som en övning inför nästa Yrkes-SM om två år. 

Tävlingsmomenten

Uttagningen bestod i år av fyra delprov, ett teoriprov, en bockningsövning, en komponentkännedomsövning och en kopplingsövning. Momentet komponentkännedom har varit med i tidigare uttagningar, men i år hade det utvecklats. Tidigare innebar momentet att ett antal komponenter skulle namnges. Även detta år skulle komponenterna namnges, men nu skulle även deras funktion beskrivas. För att göra momentet mer likt verkligheten, fick de tävlande produktkataloger att slå i. Den uppgift som krävde mest tid och engagemang var dock kopplingsuppgiften, där lampor fick simulera olika komponenter i kylanläggningen, och där lamporna tändes och släktes vid olika tidpunkter med hjälp av ett tidrelän. 


Övriga tävlande, som också visade på goda kunskaper och rätta kämparandan, i bokstavsordning: 

Albin Davidsson, Kyltemp, Götene
Alexander Canderskog, Johnson Controls, Norrköping
Christoffer Andersson, Comfortteknik, Göteborg
Jimmy Söderkvist, Edekyl & Värme, Stockholm
Kasper Ahlberg, Comfortteknik, Göteborg
Sanjin Karic, Gunnar Karlsen, Solna