Hyreshus1020x340

Värmepumpar bromsar in efter Rot-sänkning

2016-10-20

Försäljningen av värmepumpar minskade med tolv procent under tredje kvartalet i år Anledningen är minskningen av Rot-avdraget. Utvecklingen för värmepumpar i fastigheter är starkt positiv.

Under tredje kvartalet i år minskade antalet sålda värmepumpar i Sverige med tolv procent jämfört med samma kvartal i fjol. 

-    Det främsta skälet är minskningen av Rot-avdraget till 30 procent, vilket nu syns i försäljningssiffrorna. Många passade att göra sin investering i slutet på förra året. Men vi tror också att den ovanligt varma hösten gjort att många haft tankarna på annat än uppvärmningen av sitt hus, säger Per Jonasson, VD för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Försäljningen nedbrutet på olika produktslag:

Luft-vattenvärmepumpar  - 2%
Frånluftvärmepumpar + 4 %
Vätska-vattenvärmepumpar (=bergvärmepumpar)  – 23 %

Försäljningen till villor har totalt minskat med 15 procent under årets tredje kvartal. Samtidigt har försäljningen av fastighetsvärmepumpar ökat med hela 25 procent 

-    Vi ser en tydlig trend på värmepumpmarknaden att fler och fler fastighetsägare väljer att installera värmepumpar. Det ökar självständigheten gentemot deras elleverantör, säger Per Jonasson.

Totalt såldes värmepumpar för 1,6 miljarder kronor i Sverige under det andra kvartalet, vilket är en minskning med tio procent jämfört med samma period i fjol. Hittills i år uppgår det totala försäljningsvärdet till 4,2 miljarder, vilket är på samma nivå som förra året.

 

För ytterligare information: Per Jonasson, vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, tel: 08-512 549 55, e-post: per.jonasson@skvp.se
Daniel Claesson, presskontakt Andréasson PR, tel: 076-634 59 19, e-post: daniel.claesson@anpr.se