NYHET_KLIMAT_sommarfotter

Varannan vill flytta arbetsplatsen utomhus på sommaren

2015-08-03

Värmen breder äntligen ut sig över landet igen. Men för den som arbetar inomhus kan det bli plågsamt. Varannan skulle vilja flytta sin arbetsplats utomhus under sommaren, enligt en undersökning från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Sol, värme och semestertider är härligt för de flesta. Men för alla som måste arbeta inomhus kan det vara väldigt påfrestande. Nästan varannan, 49 procent, skulle vilja flytta arbetsplatsen utomhus under sommaren. Sex av tio, 61 procent, uppger också att det är för varmt eller för instängt på deras arbetsplats. Det visar en ny undersökning från branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

- Sommarvärme och instängt kontor i stadsmiljö är en jobbig situation. När luften är dålig kan vi inte arbeta lika bra. Vissa arbetsplatser har även verksamhet som alstrar värme. Då blir det extra svettigt under sommaren, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Många arbeten kan bara utföras inomhus. Därför är det viktigt att ha en väl fungerande klimatanläggning på arbetsplatsen. Rätt installerad och servad anpassar den sig automatiskt efter årstid och utomhustemperatur.

- Om en sådan anläggning inte finns skulle utomhus givetvis kunna vara ett bra alternativ, säger Per Jonasson.

Undersökningen

Skulle du vilja flytta din arbetsplats utomhus under sommaren?

Ja, gärna 14 %
​Ja, vissa dagar 35 %
​Nej, jag trivs bra inomhus 12 %
​Nej, det är svårt att arbeta utomhus 31 %
​Jag jobbar inte alls på sommaren 2 %
​Vet ej 6 %

Vad, om något, av följande är det vanligaste problemet för dig på arbetet under sommaren när det gäller inomhusklimatet?

Att det är för varmt 49 %
​Att det är för instängt 12 %
​Att det är för kallt 9 %
​Att det är för dragigt 1 %
​Inget av ovanstående 4 %
​Vet ej 3 %
​Har inga problem med inomhusklimatet på arbetsplatsen 19 %
​Arbetar ej inomhus 2 %


​Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen under vecka 27, 2015. Totalt 1000 respondenter har svarat. Resultatet är riksrepresentativt gällande kön, ålder och region.

För ytterligare frågor, vänligen kontakta:
​Per Jonasson, vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, mobil 070-962 75 41