Pen_calculator1020x340

Vad vet du om R404A-stoppet?

2017-10-09

Den 1 januari 2020 drabbas tusentals kyl- och värmepumpsanläggningar med R404A av ett påfyllnadsförbud. Konsekvenserna kan bli dramatiska. Har du koll på hur du påverkas, vilka alternativ som finns och vilka åtgärder som bör vidtas?

- Trots att påfyllnadsstoppet, som kom med den nya fgasförordningen, varit känt länge har många anläggningsägare och serviceföretag skjutit frågan framför sig, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Redan under året har vi upplevt en enorm prisutveckling på flera hundra procent. Det pratas även om leveransproblem, att det råder brist på köldmedier.

I nya butiker som byggs idag används ofta koldioxid eller andra köldmedier med GWP-värden som ligger långt under det för R404A, men de många befintliga anläggningarna är en diger uppgift att hantera.

- De kan räknas i tusentals och tiden rinner iväg. Snart är det 2020 och då träder påfyllnadsstoppet i kraft vilket innebär att en läckande anläggning kommer bli ståendes utan andra alternativ än att konvertera eller bygga om.

För den verksamhet som verkligen behöver sin kyla eller värme blir det en akut situation som mycket väl kan inträffa när man som minst behöver den. En handlare som plötsligt tappar all kyla inför en storhelg kommer nog att skruva på sig.

- Frågan om alternativen, riskerna och hur handlare respektive serviceföretag resonerar kring påfyllnadsstoppet är en av de stora punkterna på programmet under Kyl & Värmepumpdagen den 20 oktober. Jag kan inte understryka nog hur pass viktigt det är att ta del av informationen.

Att ta del av dagsprogrammet under Kyl & Värmepumpdagen är kostnadsfritt och information om hur du anmäler dig hittar du här. Se gärna till att anmäla dig även till kvällsprogrammet med branschens bästa mingel.

Gå direkt till anmälan>>>