KVPdag2016_1020x340

Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2016

2016-10-25

Cirka 300 personer kom för att ta del av Svenska Kyl & Värmepumpdagen den 21 oktober, som likt förra året arrangerades dagen på Hotell Arken i Göteborg. 

- Vi kände att allt fungerade väldigt bra sist, så vi ville återvända hit i år, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, en av organisationerna bakom Svenska Kyl & Värmepumpdagen. 

För att hinna med alla föredrag, vilka till antalet var fler än någonsin, samt för att ge besökarna mer tid på utställningen, öppnade registreringen något tidigare än föregående år. Dessutom – vilket var helt nytt för i år – hölls tre parallella seminariespår. Först samlades dock alla för ett gemensamt välkomnande och ett inledande föredrag.

Fler seminarier än någonsin (KVP-dagen presentationer)

”Branschlyft genom kundcentrerad utveckling” var vad Daniel Ewerman och Nicklas Lemon från Transformator Design ville berätta om under dagens första föredrag. Givet att alla företag är duktiga ur ett rent tekniskt perspektiv är det andra faktorer som kommer skilja dem åt och göra dem olika framgångsrika på marknaden. Att vara lyhörd och verkligen förstå kundens behov (utöver att det ska vara kallt eller varmt på olika ställen) är en nyckelfråga. Om man förstår kunden och kan leverera det som verkligen behövs utifrån detta, ja då kan man också lyfta lönsamheten och sätta fokus på andra saker än enbart lägsta pris. 

Efter en kortare paus var det sedan dags för besökarna att bli lite mer tekniska och välja vilka ämnen i seminarieprogrammet som lockade mest. Tre röda trådar fanns det att följa – hållbara energilösningar, framtida industriapplikationer och framtidens energilagring. Här kunde man t ex få veta mer om hur vi ska agera för att möta f-gasförordningens krav framöver, driftserfarenheter från parallellkompressionsläggningar med koldioxid och ejektorsupport eller framtidsperspektiv på akviferlager för värme och kyla. Med avbrott för en lunch och lite mingel fortsatte sedan seminarierna under hela dagen för att sedan runda av allt med en paneldebatt där en framtidsspaning stod i fokus.

Utställning som lyfter

Ett inslag som bidrar till att lyfta Svenska Kyl & Värmepumpdagen är den utställning som ramar in seminarierna. Här hade Erik Israelsson, ordförande i Svenska Kyltekniska Föreningen, gjort ett stort jobb med att både värva utställare och ordna med det praktiska på plats. Sammanlagt 26 utställare mötte deltagarna, en del som varit med tidigare och andra som fanns på plats under Svenska Kyl & Värmepumpdagen för första gången. 

Mot kvällen var det sedan dags att samlas igen för lite mat, umgänge och underhållning. En perfekt avslutning på en intressant och givande dag. 
- Det är otroligt inspirerande att se så många komma för att ta del av programmet, sade Per Jonasson avslutningsvis. Kyl- och värmepumpbranschen behöver verkligen ett eget forum för att utbyta erfarenheter, träffas och få ny input i vardagen. Nästa år hoppas vi att ännu fler tar chansen att besöka Svenska Kyl & Värmepumpdagen!

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen vill rikta ett stort tack till medarrangörerna – Svenska Kyltekniska Föreningen, Energimyndigheten och EffsysExpand.