KVPdag2019

Svenska Kyl & Värmepumpdagen 19 november!

2020-04-22

Om ett halvår är det dags för Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2020 – och med tanke på alla mässor som tvingats ställa in eller skjutas upp i år är vi många som längtar efter att åter kunna samla branschen. Sätt därför av den 19 november i kalendern redan nu.

Efter att det nya konceptet för Svenska Kyl & Värmepumpdagen sjösattes för några år sedan har arrangemanget vuxit för varje gång det hållits, med fler utställare och större publik. Förra året, i Mölndal på Åbymässan, slogs rekord på alla fronter och när nu Svenska Kyl & Värmepumpdagen återvänder till Kistamässan i Stockholm tar vi sats igen.

- Det ska bli riktigt kul att få hälsa alla välkomna till Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2020, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Jag tror vi alla kommer att vara riktigt sugna på att äntligen få samlas igen när vi kommer till november. Träffa kollegor, lyssna till föredrag och ta del av årets nyheter hos alla utställare.

Egentligen var Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2020 tänkt att hållas den 5 november men efter en förfrågan från Kistamässan flyttades den fram något och det nya datumet är den nu 19 november.

- Kistamässan hörde av sig och undrade om vi kunde tänka oss att skjuta på arrangemanget ett par veckor, säger Per Jonasson. Det har varit ett stökigt år för alla mässarrangörer med både uppskjutna och flyttade mässor, så om vi kunde hjälpa dem är det självklart för oss att göra det. Dessutom skapar det ett större avstånd till andra branschnära mässor, vilket många av våra utställare gett positiv feedback på.

Planeringen av dagsprogrammet är i full gång vad gäller såväl seminarier och utställning som kringarrangemang.

- Vi har identifierat flera olika ämnesområden som vi tror intresserar besökarna, både mjuka ämnen och sådana som är mer teknikorienterade. För att ta ett aktuellt exempel - hur har coronakrisen påverkat branschen och hur kan vi stå bättre rustade framöver, inte minst när det kommer till personal- och kompetensförsörjning där vi redan innan var ganska hårt ansträngda. Kan kanske nya tekniska förutsättningar revolutionera sättet vi jobbar på och därmed locka fler ungdomar att söka sig till oss? 

En förändring som gjorts inför årets Kyl & Värmepumpdag är att stuva om i seminarieprogrammet för att skapa mer tid att besöka utställningen.

- Det var ett önskemål som återkom både bland besökare och utställare i den enkätundersökning vi följde upp fjolårets arrangemang med och det lyssnar vi så klart på. Det kommer även ge mer tid för besökarna att lyssna till innovationsscenen, en scen som är placerad i utställningsområdet och där kortare, teknikinriktade seminarier hålls. 

Ett nytt avtal med Kistamässan har också gett en större flexibilitet vad gäller möjligheterna att anpassa utställningsytan efter behovet.

- Allt eftersom att utställningsdelen fått en större plats på Kyl & Värmepumpdagen har efterfrågan på att kunna ta emot ännu fler utställare och erbjuda fler monterstorlekar tillkommit. I år har vi en högre flexibilitet när det gäller utformningen och planeringen av utställningsytan som i sin tur skapar ny förutsättningar. Samtidigt blir det en utmaning, vi vill ju ha så många som möjligt på plats men samtidigt behålla den känsla av närhet och branschsammanhållning många förknippar dagen med. 

Dagen innan, det vill säga den 18 november, arrangeras en konferens med fokus på Energimyndighetens forskningsprogram Termo. Där kommer inbjudna projektdeltagare samlas för workshops och kunskapsutbyte. 

- Energimyndigheten har varit en viktig samarbetspartner för branschen och för Kyl & Värmepumpdagen under många år så det kändes lämpligt att samordna de här två eventen. Forskning och utveckling, även över teknikgränserna, har haft och kommer alltid ha en stor betydelse för oss. Om det skulle vara någon som inte är aktiv i ett Termo-projekt in men som känner att han eller hon skulle vilja vara med på konferensen är man välkommen att höra av sig till oss på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen så kikar vi på det. 

 Med detta sagt – boka in den 19 november redan nu. Då samlar vi branschen igen!