Succé för Svenska Kyl & Värmepumpdagen
2021-11-23
Den 18 november samlades branschen kring Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2021, som likt förra året arrangerades pandemisäkert över webben. Det blev en fartfylld dag som med en proffsig produktion lockade många digitala besökare att sitta klistrade framför sina skärmar.
- Det var riktigt kul att få bjuda branschen på detta, kommenterar Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Ett brett programinnehåll, spännande diskussioner och många nya lärdomar som vi alla kan ha nytta av framöver.
Svenska Kyl & Värmepumpdagen gick live på morgonen den 18 november från en studio i Frihamnen i Stockholm, klockan 08:20 för att vara exakt. Tittarna hälsades välkomna av Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) och Tomas Berggren från Francks Kylindustri, dagens huvudsponsor. Sedan rullade programmet igång och det spände verkligen över en stor bredd av ämnen - från utmaningarna med utbildning och rekrytering till de senaste forskningsrönen.
På förmiddagen var föredragen grupperade två och två under ett gemensamt tema, som sammanfattades i en efterföljande paneldiskussion med de båda föredragshållarna som gäster. Utöver utbildning och rekrytering avhandlas även frågor som t ex geoenergins möjligheter inom butikskyla, framtidens värmepumpar och deras roll i energisystemet samt utvecklingen på köldmediemarknaden respektive inom kyl- och värmesystem för den nya generation bilar.
- Blandningen av ämnen tror jag är en av faktorerna som gör Svenska Kyl & Värmepumpdagen så pass intressant för så många, säger Anders Mårtensson. Dels ges man chansen att fylla på med kunskap och idéer inom de områden man själv verkar, dels får man en inblick i helt andra delar av marknaden.
På eftermiddagen tog forskningsklustret Varmt & Kallt, som finansieras av Energimyndigheten, över programmet. Sammanlagt fem föredrag presenterades här och merparten var lite mer avgränsade och tekniskt inriktade än förmiddagens. Vilka är t ex de köldbärare som har störst potential på marknaden framöver, hur styr man bäst värmesystem för att kunna kombinera dem med solenergi och med minskad belastning på elnätet eller hur lyckades man i Norge utveckla ett geoenergisystem som är helt självförsörjande på energi samtidigt som dessutom är ekonomiskt lönsamt?
- Att samarrangera Varmt & Kallts forskardag med KVP-dagen var en nyhet för i år, berättar Anders vidare. Det breddar programmet ännu lite till och låter samtidigt fler få möjligheten att ta del av den fantastiska forskning som pågår vid våra institut runt om i landet.
Under dagen delades även Ebbe Lyths stipendium ut. I år gick det till Christofer Kronström, student vid KTH, som belönades för sitt examensarbete. Mer om just stipendiet och Christofers arbete kan du läsa om i en separat artikel i detta nummer.
Anders Månsson kunde sedan sammanfatta dagen tillsammans med Tomas Berggren från Francks Kylindustri. En givande, intressant och lyckosamdag som lockat många digitala besökare. Ett tillfälle för branschen att dela med sig av erfarenheter och lyfta blicken för en stund.
- Nästa år kommer Svenska Kyl & Värmepumpdagen att arrangeras den 17:e november, sade Anders avslutningsvis. Och då blir det, äntligen, i fysisk form. Platsen är Kistamässan i Stockholm så se till att sätta av det datumet i kalendern och planera in ditt besök där redan nu. Vi siktar på att bli ännu fler, både besökare och utställare då.