SommarbildBada1020x340

Så håller du vattenflaskan kall på stranden

2019-07-24

Värmen är tillbaka, solen strålar och många förbereder sig för en härlig dag på stranden. Vad passar då bättre än ett smart tips på hur man effektivt kan hålla sin dryck kall i flera timmar. 

Ett vanligt knep som många tar till en varm sommardag på stranden är att lägga sin vattenflaska direkt i sjön eller havet. Det är dock inte det effektivaste sättet, tipsar Anne-Lee Bertenstam, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Problemet är att ytvattnet är ganska varmt sommartid vilket gör att drycken kanske ändå inte blir så mycket kallare än i picknickkorgen. Om du dessutom har drycken i en petflaska måste du hitta något sätt att sänka ner den under vattenytan vilket kan vara lite knepigt, säger Anne-Lee Bertenstam.

Här är istället tipset som håller din dryck kyld:

  1. Ta fram en handduk, en T-shirt eller annat tyg du har till hands, blöt det i vattnet och vira sedan det blöta tygstycket kring flaskan. 
  2. Ställ den inlindade flaskan i skuggan. Låt den stå upp eller om det finns möjlighet häng den i ett träd. Välj helst en blåsig plats, då fungerar kylningen bäst.
  3. Vänta ett tag och voilà, drycken är kyld! Kanske inte kylskåpskall, men mycket kallare än den skulle ha varit om du försökt kyla den i sjön eller havet!

​​- Principen för nedkylning är samma som din kropp gör för att kyla ned sig när den blir för varm. Det som händer är att du svettas och vattnet i din svett förångas. För att vatten ska förångas krävs mycket värmeenergi, den tas från din kropp som på så sätt blir kallare. I fallet med flaskan så tas energin från vätskan i flaskan för att förånga vattnet i tygstycket. Effekten blir större om den nu fuktiga luften blåser bort från flaskan och ny torr luft finns närmast flaskan hela tiden, säger Anne-Lee Bertenstam.

Se bifogad film för hur metoden går till >>>

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anne-Lee Bertenstam, teknisk expert, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen
Tel: 070-255 05 50, e-post: anne-lee.bertenstam@skvp.se