Maggie sv_v_1270x340

Möt Magdalena Björk, en mycket uppskattad yrkesambassadör

2020-02-11

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpsföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumpsutbildning. De informerar elever om yrket på både grundskolor och gymnasieskolor samt deltar vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad. En av våra uppskattade yrkesambassadörer är Magdalena Björk som arbetar som kyl- och värmepumpekniker på Labkyl i Stockholm.

Berätta lite om dig själv och varför du valde att blir kyl- och värmepumptekniker?

Jag är uppvuxen i Oxelösund, och flyttade till Stockholm där jag gick yrkeshögskoleutbildning till kyl- och närmepumptekniker på IUC. Jag valde yrket för att jag är intresserad av teknik och ville jobba med någonting fysiskt. Det bästa med jobbet är att det har stor variation och att jag får vara problemlösare. Man får också träffa många nya människor. På vissa ställen har jag kontakt med kunder, som jag lärt känna bättre under en längre tid, och det är också kul. På fritiden, när jag inte jobbar, umgås jag gärna med familjen och tränar en del.

Har du några tips till en elev som ska välja gymnasieutbildning?

Ett tips till dig som står inför ett yrkesval är att välja en utbildning till ett yrke där du tycker arbetsuppgifterna verkar intressanta, då blir det roligare att studera. För dig som väljer att jobba med kyl- och värmepumpsteknik är det bra att ha en positiv attityd, att vilja lösa problem och att inte ge upp förrän problemet är löst. 

Behovet av nya kyl- och värmepumptekniker kommer alltid vara större än det antal som kommer ut från utbildningarna. Så du behöver inte vara rädd för att någonsin bli arbetslös när du väljer att utbilda dig till kyl- och värmepumptekniker. Vissa yrken kommer i framtiden konkurreras ut av Artificiell intelligens, men kyl- och värmepumpteknikern kommer istället att få mer att göra eftersom vi jobbar med teknikutvecklingen, bland annat med det som kallas IOT (Internet of things).

Kontakta en yrkesambassadör

Kontakta gärna Magdalena eller en yrkesambassadör nära dig, kanske är du bara ett telefonsamtal ifrån en mycket bra karriär. Kontaktuppgifter hittar du här.