Lukas sv_v1270x340

Möt Lukas Nilsson, en av våra uppskattade yrkesambassadörer

2020-08-12

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpsföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumpsutbildning. De informerar elever om yrket på både grundskolor och gymnasieskolor samt deltar vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad. En av våra uppskattade yrkesambassadörer är Lukas Nilsson som arbetar som kyl & värmepumpekniker på Labkyl i Stockholm.

Varför valde du att bli kyl & värmepumptekniker?

Jag är uppvuxen i Östersund, där jag gick inriktning kyl- och värmepumpteknik på det program som då hette Energiprogrammet, men nu bytt namn till VVS- och Fastighetsprogrammet. 

Direkt efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm och började jobba med kyl- och värmepumpteknik, först som montör och nu som tekniker. Jag valde yrket för att det har praktiska moment och mycket variation – jag har olika typer av jobb varje dag. Det roligaste är felsökning och att lösa problem.

Har du några tips till en elev som ska välja gymnasieutbildning?

Tipset till dig som ska välja utbildning är att gå din egen väg och välj det du vill göra – välj ett yrke där jobbet är intressant.   Du som väljer kyl- och värmepumpteknik har nytta av att vara en problemlösare, att ha förmågan att jobba självständigt och att hålla dig lugn. Kyl- och Värmepumpbranschen står inför en lysande framtid. Eftersom vi konstant har behov av montörer och tekniker är det viktigt att många av er som står inför ett yrkesval får upp ögonen för kyl- och värmepumpteknik.

Kontakta gärna Lukas eller en yrkesambassadör nära dig, kanske är du bara ett telefonsamtal ifrån en mycket bra karriär. Kontaktuppgifter hittar du här.