jeremias_1270x340

Möt Kari-Jeremias, en av våra uppskattade yrkesambassadörer

2019-12-04

Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpsföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumpsutbildning. De informerar elever om yrket på både grundskolor och gymnasieskolor samt deltar vid yrkesrelaterade mässor eller andra event där branschen finns representerad.

En av våra uppskattade yrkesambassadörer är Kari-Jeremias Pihlajainen som arbetar som kyl & värmepumpekniker på Huurre i Gävle.

Varför valde du att bli kyl & värmepumptekniker?

Yrket som kyl & värmepumptekniker intresserade mig eftersom det i yrket finns ett större intellektuellt djup än i vanliga hantverksyrken. Yrket har hantverksdelar, men det har även mer teoretiska, ingenjörsmässiga delar. Denna mångfald i arbetsuppgifterna, att ena dagen svetsa rör och meka, för att sedan nästa dag arbeta med energioptimering och sofistikerad problemlösning, det är vad jag tycker är det bästa med mitt yrke. Det gymnasieprogram jag gick hette Energiprogrammet men inriktning kyl- och värmepumpteknik. Nu har programmet bytt namn till VVS- och Fastighetsprogrammet. 

Vad gör du på fritiden när du inte jobbar?

På fritiden ägnar jag mig åt att skissa/teckna, spela tv-spel, boxning och tyngdlyftning. 

Har du några tips till en elev som ska välja gymnasieutbildning?

Om du vill ha ett yrke som är brett, både mekaniskt och digitalt, då ska du välja kyl- och värmepumpteknik. Egenskaper du har stor nytta av är mental flexibilitet, nyfikenhet och kreativitet. Framtiden ser lovande ut för vår bransch, och yrket i sig har oerhört mycket att erbjuda dig som är teknikintresserad och problemlösare. Sverige ligger i framkant inom kylteknik och som svensk tekniker är du eftertraktad internationellt.

Kontakta gärna Jeremias eller en yrkesambassadör nära dig, kanske är du bara ett telefonsamtal ifrån en mycket bra karriär. Kontaktuppgifter hittar du här.