Eddie

Möt Eddie som vann Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik 2023

2023-08-29

Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. I tävlingen, som i år hölls på Polhemsskolan i Gävle den 24-25 maj, utsågs samtidigt Polhemsskolan till Årets skola efter att deltagarna därifrån samlat den högsta gemensamma poängen. På andra plats kom Elliot Wahlin Finnvedens gymnasium i Värnamo och trea på prispallen blev Damien Hammarström från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Det var ett brett startfält när Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik drog i gång under onsdagen den 24 maj. På plats i Polhemsskolans iordningställda tävlingslokaler fanns sex skolor, från olika delar av landet, representerade med två deltagare var. Under den första tävlingsdagen låg fokus på att sätta finalisternas teoretiska kunskaper på prov. Tävlingens avslutande dag bestod i huvudsak av praktiska moment, som till exempel att löda och koppla el-kretsar. 

– Vi försöker få med några olika men samtidigt relevanta yrkesmoment i uppgifterna, berättar Cecilia Branting från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Det blir lite som att göra stickprov på deras kunskaper. Uppgifterna varierar lite från år till år och tas fram tillsammans med domarteamet, som för övrigt gjort ett grymt jobb under tävlingen.

Domarteamet utgjordes i år av Mikael Dagberg från Nordic Climate Group, Peter Tegebjer från Insu samt Jeremias Pihlajainen från Huurre by Caverion. De förde protokoll och poäng löpande vartefter delmomenten avklaras och på eftermiddagen den 25:e maj samlades de för att sammanställa resultaten. Då stod det klart att den finalist som enskilt fått den högsta poängen var Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle.

Beskriv känslan när du fick veta att du vunnit och hur firade du segern?

- Först var det chock då jag trodde att det inte hade gått så bra på vissa praktiska moment. Sedan när det sjönk in att jag hade vunnit så var det en otrolig lättnad. Jag kan ofta uppleva tävlingar som stressande, att övervinna den stressen var en seger i sig. Det blev också ett perfekt avslut på min utbildning och ett startskott på min karriär.

Vad tror du det var som gjorde att du vann?

- Min starka sida var absolut den teoretiska delen. Sedan hade jag nog jämt med poäng på de tre praktiska momenten och det tillsammans var det tillräckligt för att nå en vinst. För mig gav det ett lugn att jag var på hemmaplan och inte i en främmande stad och skola. Det är många nerver i sådana här sammanhang. 

Att knyta samman skola och näringsliv är ett av delmålen med Skol-SM och som avrundning på den inledande tävlingsdagen togs därför deltagarna med på studiebesök och middag. Caverion guidade gruppen på en rundvisning av Göransson Arena och Nordic Climate Group ordnade med middag och aktiviteter på kvällen. Tillfällen som gav möjligheter att berätta om sina respektive företag och knyta kontakter med de unga och blivande kylteknikerna.

Vad tyckte du om att tävla och om arrangemanget i sin helhet?

- Jag tyckte att det både var intressant och nyttigt. Att tävlingen byggdes upp med aktiviteter runtomkring med bland annat studiebesök ramade in arrangemanget och gav en intressant helhet. Min favorit var när Micke Dagberg på Nordic Climate Group visade experiment med flytande kväve.

Idag jobbar Eddie som kyltekniker på ett Huurre by Caverion i Gävle, där han också praktiserade under studietiden. Han är säker på att hans intresse och engagemang under praktiken bidrog till att han fick jobbet där.

Vad är det bästa med det jobbet och var ser du dig själv om fem år?

- Det mest intressanta med jobbet är variationen, att jag får arbeta i många nya och olika miljöer och system och lära mig om dem. Sedan är det alltid kul att få positiv respons från kund när jag har gjort ett bra jobb. Om fem år ser jag mig fortfarande arbeta som tekniker inom kyl- och värmepumpsbranschen, men då som en mer kompetent tekniker. 

Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik är en årligt återkommande tävling som arrangeras av branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) med stöd ifrån sponsorer, utbildare och företag. Målet med tävlingen är att på ett inspirerande och roligt sätt stärka kontakten mellan skola, näringsliv och elever. På så sätt vill SKVP bidra till att höja statusen för yrket, öka intresset för att söka sig till branschen och underlätta rekryteringen till både företag och yrkesutbildningarna. Planerna för nästa års Skol-SM har redan tagit fart. Värd för arrangemanget 2024 har precis blivit klart och är Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. 

Har du några tips till elever som börjar 3e året på sin gymnasieutbildning och kanske funderar på att vara med i Skol-SM?

- Använd tiden du har i skolan och öva så att du blir kompetent inom både teorin och de praktiska som man kan behöva ute på fältet som tekniker inom kyl- och värmepumpstekniken. Lär känna människorna omkring dig under tävlingen och våga fråga domarna om något verkar oklart.

Namn: Eddie Atterling
Ålder: 21 år
Bor: Järbo, Sandviken
Fritidsintressen: Motorcyklar och fordon allmänt, motorsport, datorspel och teknik