Milano 1020x340

Mostra Convegno Expocomfort 2016

2016-03-29

Mostra Convegno Expocomfort heter den stora kyl- och VVS-mässan som äger rum i Milano vartannat år. Normalt är att mässan lockar till sig cirka 160 000 besökare och drygt 2000 utställare, fördelat på 325 000 kvm utställningsyta. Den 15-18 mars var det dags igen och som väntat var det en ganska bra uppslutning av tillverkare på plats. Lite extra nyfikna var nog besökarna på hur marknaden ska svara upp mot de nya kraven som kommer med F-gasförordningen och den stundande utfasningen av HFC-medier med höga GWP.

Ska man drista sig till att göra en snabb och översiktlig sammanfattning av årets mässa kan man bland annat konstatera att R32 kommer stort inom det mindre luft-segmentet hos de asiatiska tillverkarna. Det är helt klart huvudspåret och kommer att rullas ut på marknaden i allt snabbare takt framöver. Vad gäller komponenter och aggregat i de större segmenten är det allt fler tillverkare som plockar upp tråden med HFO-medier som t ex R1234ze. Kompressorer har testats och godkänts för de nya medierna och flyttat in aggregaten. Utbudet av kringutrustning, ventiler, styr och vad det nu kan vara frågan om är brett och ganska komplett. 

Lite spännande är att hydrokarboner tycks vinna lite mark. Okej, det är inte jättestort men visst syns det att flera av de stora komponenttillverkarna satsar på utveckling inom detta område. Danfoss och Emerson (Copeland) för att nämna två. Även lite koldioxid kunde hittas i mässhallarna, om än i begränsad omfattning. Vi vet dock att det är mer på gång i kulisserna och kanske kan vi få se mer av detta när det är dags för den stora kylmässan i Nürnberg till hösten, Chillventa.

Ett utförligare reportage om MCE 2016 kommer du kunna läsa i KYLA+ Värmepumpar nr3/2016.