NOV_yrkessm540x180

Linnea Carlsson är Sveriges bästa kyl- och värmepumptekniker!

2014-11-24


Efter tre intensiva tävlingsdagar på Gymnasiemässan i Älvsjö stod det klart, Linnea Carlsson från Kristianstad vann finalen i yrkes-SM för kyl- och värmepumptekniker. I finalen, som hölls den 20-22 november, fick hon möta ytterligare fem av landets bästa kyltekniker, som alla liksom Linnea hade kvalificerat sig genom framskjutna placeringar i regionala uttagningstävlingar. 

Det var en mycket glad och lite omtumlad Linnea Carlsson, som steg upp på prispallen.

-    Det känns jättekul och är ytterligare ett bevis på att jag har valt rätt yrke, säger Linnea. Vid mitt gymnasieval blev jag nästan lurad in på ett teoretisk program, Natur, av min SYO, trots att jag sa att jag ville jobba mer praktiskt. Är man bra på teoretiska ämnen förväntas man vilja gå en teoretisk utbildning, men nu med jobbet som kyl- och värmepumptekniker känner jag mig helt hemma.

Tidigare jobbade Linnea inom vården, men bytte till yrket som kyl- och värmepumptekniker efter utbildning på yrkeshögskola.


Varför är tävlingen så viktig?
Syftet med tävlingen är framför allt att visa upp yrket för ungdomar som ska välja yrkesbana. Därför var valet av plats för tävlingen ganska självklart. 

-    Att förlägga tävlingen på Gymnasiemässan blev ännu bättre än vi hade hoppats. Med omkring 25 000 besökande ungdomar och deras föräldrar, har vi hamnat på helt rätt plats, säger Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP). Mässan vänder sig till skolelever i årskurs 8 och 9, vilken är den målgrupp som är mycket viktig för oss att nå, fortsätter Per, som även var årets prisutdelare.

Viktigt med tävlingen är också att sätta tekniken och teknikern i ett sammanhang. SKVP satsade därför på att ha en curlingbana i mindre format i montern, denna gång förtjänstfullt installerad av Edekyl & Värme AB. Curlingbanan visar en av de viktiga roller som kylteknikern spelar i samhället, att man i en uppvärmd lokal kan spela curling eller åka skridskor. Och visst blev den en succé, många besökare stod i kö för att testa på sporten och lära sig mer om tekniken bakom isbanan.

-    Vi upplever att vår monter även denna gång blev mycket lyckad. Vi hade besök av oerhört många intresserade ungdomar och föräldrar, säger Henrik Brengesjö, utbildningsansvarig på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. 

Ett mer utförligt referat över tävlingen går att finna i nästa nummer av tidningen Kyla+ Värmepumpar (nr 8).


På prispallen
1)    Linnea Carlsson, LL Kylteknik, Kristianstad
2)    Jeremias Pihlajainen, Francks Kylindustri i Bergslagen AB, Ludvika
3)    Mats Karlsson, Comfortteknik, Göteborg