STOP1020x340

Honeywell stoppar försäljningen av R404A

2017-04-11

Enligt uppgifter på internetsiten www.coolingpost.com planerar Honeywell stoppa försäljningen av hög-GWP köldmedierna R404A och AZ-50 (R507) i Europa från nästa år.

I ett uttalande igår, måndag, säger Honeywell att de planerar sluta försäljningen av Genetron 404A (R404A) och Genetron AZ-50 (R507) i Europeiska Unionen under 2018. En av världens största köldmedieproducenter, Honeywell förklarade sitt beslut med ”en förväntad minskad efterfrågan på hög-GWP produkter på grund av F-gasförordningens beslutade nedfasningstakt”.

Priserna på R404A och R507 har kraftigt höjts från samtliga tillverkare och leverantörer under detta år med anledning av kommande minskning med 37% av kvoten i CO2-ekvivalenter från nästa år.

Som ett exempel annonserade Chemour nyligen om en prishöjning på dessa två köldmedier med mellan 25-30% och varnade samtidigt om brist på köldmedium nästa år. Honeywell är dock den första tillverkaren att annonsera försäljningsstopp.

Artikeln går att läsa i sin helhet på: http://www.coolingpost.com/world-news/honeywell-to-stop-sales-of-r404a/ 

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) har under lång tid informerat om och argumenterat för att både installatörer och anläggningsägare måste se över anläggningar med hög-GWP köldmedier såsom R404A och R507. Detta för att inte hamna i problem i det fall anläggningen behöver påfyllnad av köldmedium för sin funktion. Vår stående uppmaning att INTE göra nya installationer med dessa köldmedier blir också än mer uppenbar.

Mängder av information kring F-gasförordningen och dess konsekvenser finns att hämta på hemsidan www.alltomfgas.se som drivs av SKVP.