Welcome1600x340

Gustav Hammarberg Lindström - ny teknisk expert på SKVP

2021-11-24

Gustav Hammarberg Lindström är ny teknisk expert hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och kommer att både stärka och komplettera den befintliga organisationen. Första dagen på det nya jobbet är den 1 december, då han tar plats på kontoret i Alvik. Närmas kommer Gustav från Ahlsell där han har varit produktchef med ansvar för köldmedier och egenbyggda aggregat.

Först av allt - välkommen till Svenska Kyl & Värmepumpföreningen Gustav, kan du beskriva din spontana känsla av att ansluta till branschorganisationen?

- Spontant och kortfattat, det känns väldigt spännande och jag är väldigt taggad.

Vad var det som lockade med det nya jobbet?

- Det innebär lite av ett fokusskifte för mig även om tekniken fortfarande finns i botten, det blir lite mindre kommersiellt och lite mer långsiktiga frågor.

Vad känner du till om SKVP sedan tidigare?

- SKVP har hela tiden varit en naturlig samarbetspartner och Svensk Kylnorm, som exempel, är ju även väsentlig för grossisterna att ha koll på. 

Vilka kommer bli dina huvudsakliga arbetsuppgifter/områden?

- Inte helt otippat kommer Svensk Kylnorm att ligga högt på dagordningen. Det händer ju en hel del på köldmediefronten vilket för med sig mycket ändringar även i normer. Vi ser t ex att fler köldmedier blir brännbara och en stor återgång till naturliga köldmedier vilket så klart kräver anpassade och uppdaterade normer och praxis. 

Du kommer närmast från Ahlsell. Vad har din roll varit där och vad har du haft för frågor på ditt bord?

- Det har varit en lång resa och jag har hunnit göra ganska mycket. Den senaste perioden har jag varit produktchef med bland annat köldmedierna som ansvar, men även våra kundanpassade verkstadsaggregat. Att plocka upp propanchillers i sortimentet har tagit stor del av min tid senaste åren.

Vad mer kan du berätta för läsarna om din bakgrund?

- Direkt efter mina studier i Kylteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, började jag på AKA Kyla som senare bytte namn till Tempcold för att 2006 bli uppköpta av Ahlsell. Detta innebär att jag i det närmaste har hunnit med 27 år på min första anställning. Det har hela tiden varit teknikspåret i grunden men har naturligtvis blivit en hel del annat också. 

Vad tar du med dig till SKVP och ditt nya jobb, vad känner du att du kan bidra med?

- Min roll har hela tiden varit väldigt tekniktung och det tar jag naturligtvis med mig in i min nya roll. Jag har även i olika perioder jobbat väldigt mycket med lagfrågor, nya normer och regelverk och det kommer jag naturligtvis ha stor nytta av.

Finns det några branschfrågor du brinner extra för eller är mest angelägen att få sätta tänderna i?

- Det faller sig ganska naturligt att fortsätta jobba med köldmedierna då det har varit en av mina fokusuppgifter under en lång tid, men naturligtvis även för att det händer så mycket på den fronten just nu. Vi är, kan man nog påstå, mitt i ett paradigmskifte där vi går tillbaka till de naturliga köldmedierna. Frågan är lite hur fort det går att göra och hur stort utrymme de syntetiska köldmedierna kommer att ha om säg fem eller tio år. Här tror jag det finns ett väldigt stort informationsbehov och mycket att jobba med.

I ett samhälle där klimat- och hållbarhetsfrågor får allt högre prioritering, vilken roll kan kyl- och värmepumpsbranschen spela?

- Jag är helt övertygad om att kylbranschen har en mycket stor roll att spela i klimat- och hållbarhetsfrågorna. Nästan var man än är eller i vilket sammanhang man än befinner sig i finns kyltekniken i bakgrunden. Allt från kylkedjan för vår mat till uppvärmning och luftkonditionering av lokaler eller till kylning av vacciner. Listan tar egentligen aldrig slut. Här vill det till att de val vi gör och de lösningar vi väljer verkligen är rätt, inte bara för att lösa uppgiften utan rätt även för klimat och miljö. Här tror jag att vi måste föra en öppen och prestigelös dialog inom branschen för att hitta rätt lösningar för varje given tillämpning och undvika att fastna i låsningar som att den ena eller andra tekniken är den enda möjliga vägen framåt. Vi behöver även bli mer synliga och duktigare på att tydliggöra vilket oerhört viktigt jobb som branschen står för.

Hos SKVP kommer du jobba med både installatörer, tillverkare och olika intressenter såsom organisationer och myndigheter – vad känner du inför den mixen?

- Det skall bli mycket spännande att få jobba brett över hela branschen. Jag är en stark anhängare av att samarbeta och tror att det finns en oerhörd potential i att jobba brett med att utveckla branschen. Hela vägen från där behovet av kyla eller värme finns, över installatörer, leverantörer, tillverkare ända ut till våra myndigheter och lagstiftare.

SKVP har jobbat hårt med rekryteringen till branschen, för att locka både ungdomar och äldre att söka sig till en utbildning och yrkeskarriär hos oss. Vad skulle du säga till dem som funderar på ett sådant steg, vad är det roligaste med att jobba i kyl- och värmepumpsbranschen, vad har fått dig att stanna så länge och trivas? 

- Det är en ständigt relevant bransch som just nu är inne i en stark utvecklingsfas. Det finns alla möjligheter att göra en stor insats för miljö och klimat och det är en bransch med ljus framtid. Kyl- och värmebehoven kommer inte att försvinna utan snarare bara att öka.

Kortfrågor

  • Bor: Riddersvik, Hässelby
  • Familj: Fru och två barn
  • Intressen: Segling, dans och lata dagar i hängmattan.
  • Ålder: 50