Winner1020x340

Grattis Anton!

2017-05-11

Stort grattis till Anton Holm, från Universitetsholmens Gymnasium i Malmö, som är vinnare av årets Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik, som avgjordes 9-10 maj. 

I år var det fjorton elever från sju skolor som deltog. Andraplatsen gick till Rikard Jangbring och tredjeplatsen gick till Anton Eriksson . Både dessa kommer från Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg. Varje år delas även ett pris ut till bästa skola, och i år var det Göteborg som tog hem det priset. 

-    Det är kul och även skönt att vinna en tävling bland de bästa i Sverige,  säger Anton Holm.

Nu direkt efter gymnasieexamen kommer Anton att jobba som kyl- och värmepumptekniker på Kylprodukter i Kivik. Tanken är att han så småningom ska jobba med service på egen hand. 

-    Om man vill ha ett jobb som är lite mer av en utmaning än ett vanligt hanverksjobb så ska man välja att bli kyl- och värmepumptekniker. Det är just den tekniska utmaningen jag tycker är det bästa med yrket, säger Anton Holm, som alltså blev årets vinnare i Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik.

Förra året gick segern till en Gävle-elev, och i år var det hans skola, Polhemsskolan i Gävle som stod värd för tävlingen. Kyl- och värmepumpbranschen säger ett stort tack till Polhemsskolans kyllärare Robert Hedlund. Han har som värdlärare för tävlingen ansvarat för många praktiska bitar under tävlingsdagarna och i planeringen. 

Huvuddomare med ansvar för tävlingsmomentens utformning var Mikael Dagberg, som till vardags är lärare på IUC. Till sin hjälp hade han Gunnar Sellin, Selltech, med många års erfarenhet som domare vid branschens tävlingar, och Jeremias Pihlajainen, från Huurre i Gävle, även han med flera års erfarenhet av yrkestävlingar i branschen, fast som tävlande.  

Branschen vill gratulera inte bara vinnaren och övriga på prispallen, utan även övriga tävlande, som alla visade på både goda kunskaper och mod att ställa upp.