Ungdomar1020x340

Gör som kungen – besök våra tävlande kyl- och värmepumptekniker i Malmö

2016-04-27

Vartannat år hålls tävlingen Yrkes-SM i Kyl & Värmepumpteknik. Den 11 till 13 maj kommer våra sex finalister att göra upp om den åtråvärda titeln Svensk Mästare i kyl- och värmepumpteknik. 

Tävlingen hålls på Malmömässan i den södra malmöstadsdelen Hyllie, och dit är alla välkomna som besökare. Extra intressant kan det vara att ta med sig sina barn/barnbarn/vänner/grannar som går i grundskolans senare årgångar och snart ska välja yrke. Skulle någon av dem mot all förmoda även vara intresserade av andra yrken än tekniker inom kyl- och värmepumpbranschen finns det även ett fyrtiotal andra yrkestävlingar på plats. Man kan även komma till Yrkes-SM för att man är nyfiken, eller ta med en lokal malmökund på ett annorlunda event. Den som är lärare kan passa på att ta med sig sin skolklass för att öka deras information om olika yrken. Som sagt är alla välkomna. 

Under vår uttagningstävling i Katrineholm hade vi besök av Sveriges näringsminister Mikael Damberg, som informerades om den expansiva kyl- och värmepumpbranschen. Nu har även landets kung, Carl XVI Gustav Bernadotte, insett att yrkestävlingen är ett lysande tillfälle att lära sig mer om branscher med rekryteringsbehov, varpå han kommer att spendera en eftermiddag bland de tävlande på Malmömässan.  

Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik arrangeras av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Flera företag är engagerade genom sina tävlande tekniker, domarna från branschens företag och genom sponsring. Precis som branschmässor är Yrkes-SM en festlig höjdpunkt då branschen visar upp sig för både utomstående och invigda. Varmt välkomna till Malmö den 11 till 13 maj. 

Tävlande i årets final är: 
Pelle Lund, Francks Kylindustri i Bergslagen, Ludvika
William Giorgi, Francks Kylindustri i Göteborg, Göteborg
Jeremias Pihlajainen, Huurre, Gävle
Philip Sundkvist, FS-Service, Skillinagryd
Oliwer Thimell, Bemt Fastighetsservice, Malmö
Simon Niklasson, Kylkontroll, Göteborg