Högtryck1

Fortsatt hög tillväxt i värmepumpsbranschen

2022-10-17

Värmepumpsförsäljningen i Sverige går fortsatt bra. För tredje kvartalet 2023 har Luft-vatten värmepumpar ökat med 8% i jämförelse med samma period året innan. Bergvärmepumpar visar en ökning med 34% och frånluftsvärmepumpar ökade med 57%. För frånluftsvärmepumpar finns det förändringar i beräkningsunderlaget som visar en ökning som är högre än den verkliga tillväxten. Många tillverkare är nu i kapp med produktionen efter de tidigare komponentbristerna. Värmepumpar kan nu levereras med normala leveranstider. Detta är goda nyheter för de villaägare som beslutat att investera i en värmepump eller byta ut en befintlig värmepump för att vara redo inför vinterns kyla.

- EU pekar fortsatt på att värmepumpar är en viktig del i energieffektiviseringen av Europa. Att den svenska marknaden samtidigt är i stark tillväxt är glädjande. Tillväxten sker dessutom både på villa- och fastighetsmarknaden, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Installatörerna rapporterar att det är många konsumenter som frågar om hur de kan söka det bidrag för energieffektivisering som Boverket har annonserat. Sedan 3 juli kan nämligen de som värmer sitt småhus med el eller gas söka bidrag för materialkostnader vid byte av uppvärmningssystem. - Inför den kalla perioden som nu kommer är det klokt att se om sitt hus. Elpriserna är för närvarande låga men att energieffektivisera med en värmepump är fortsatt en riktigt bra affär. Om du funderar på att investera i en värmepump så kan det vara en god idé att ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare för att få tips, säger Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Med en värmepump får man inte bara en låg uppvärmningskostnad utan även kontroll över hur mycket energi som används, utan några fasta avgifter eller andra tariffer som påverkar totalkostnaden.


Försäljningen (Antal) Q3 – 2023 jämfört med samma period föregående år

 

Villa

Fastighet

Villa + Fastighet

Luft – vattenvärmepumpar

+7%

+19%

+8%

Frånluftsvärmepumpar

+57%

n/a

+57%

Vätska-vattenvärmepumpar
(bergvärmepumpar)

+37%

+2%

+34%

Totalt

+33%

+9%

+32%


 

 

 

 

 

 

 

 

En bild som visar text, skärmbild, diagram, GrafAutomatiskt genererad beskrivning