skolSMdeltagare_2018

Emil är bäst i Sverige

2018-05-09

Vi säger grattis till Emil Larsson från Universitetsholmens Gymnasium i Malmö som på hemmaplan blev vinnare av årets Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik. Den 7 och 8 maj avgjordes årets Skol-SM. I år var det elva elever från sju skolor som deltog.

Andraplatsen gick till Pontus Nilsson från Wendesgymnasiet Kristianstad och tredjeplatsen gick till Rasmus Axelsson från Jämtlands Gymnasium i Östersund. Varje år delas även ett pris ut till bästa skola, och i år var det värdskolan Universitetsholmens gymnasium som tog hem det priset. Hatten av för värdskolan alltså. 

-Det är kul att vinna, säger Emil. Ikväll ska han till Barcelona med familjen, så SKVP hoppas att det blir tillfälle för honom att fira där.  Nu direkt efter gymnasieexamen ska Emil först sommarjobba på Klimatkyl i Malmö, och därefter är planen att fortsätta att jobba med kylteknik. 

Tävlingen bestod av ett teoriprov och tre praktiska moment. I år bestod de praktiska momenten i hårdlödning av en detalj enligt ritning, rörbockning enligt en förlaga och koppling av ett tidrelä enligt instruktion. 

Under vistelsen i Malmö var tävlande, medföljande lärare på studiebesök på Malmö Arena, där det under hockeysäsong ligger is, vilken tempereras av en ammoniakanläggning. Guide för studiebesöket var Robin Palgan från Francks Kylindustri, som vann Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik för 12 år sedan. 

Kyl- och värmepumpbranschen säger ett stort tack till Universitetsholmens kyllärare Zijad Hrnjic och Kjell Vidén. Värdlärarna har ansvarat för många praktiska bitar under tävlingsdagarna och i planeringen. 
Huvuddomare med ansvar för tävlingsmomentens utformning var Mikael Dagberg, som till vardags är lärare på IUC i Katrineholm. Till sin hjälp hade han i år domarkollegorna Harout Ekizean från Lernia i Uppsala och Tommy Fröberg, till vardags kollega med Mikael på IUC. 
Branschen gratulerar både vinnaren och alla övriga tävlande för ett lyckat yrkesval och tackar för goda insatser i tävlingen.