Dubbel seger till Malmö i Skol-SM

2013-04-26

 Kyl & Värmepumpföretagen gratulerar de stolta vinnarna i årets skol-SM i kyl- och värmepumpteknik. Universitetsholmens gymnasium i Malmö tog hem segern i tävlingen via vinnaren Elias Pettersson och andraplatsen via Tobias Jönsson.
- Det var verkligen kul att vinna Skol-SM, och även över förväntan. Både jag och min klasskompis Tobias blev förvånade över att hamna på prispallen, säger en lika överraskad som glad Elias Pettersson. I år var det Jämtlands gymnasium i Östersunds tur att vara värd för tävlingen.


Bild: Universitetsholmens Gymnasium i Malmö tog grandslam i årets skol-SM. Börje Wireklint, kyllärare mottog priset för bästa skola och han flankeras av vinnaren Elias Pettersson och tvåan Tobias Jönsson. 

Bästa skola
Varje år delas även ett pris ut till bästa skola, vilket baserar sig på den sammanlagda poäng skolans båda tävlande uppnådde i jämförelse med motsvarande poängsumma för de andra skolornas representanter. I år var det inte svårt att räkna ut vilken skola som hade bästa sammanlagda resultat. Börje Wireklint, lärare i kylteknik på Universitetsholmens gymnasium hade följt med sina elever till tävlingen och fick motta skolpriset. Bronsplatsen tog Filip Johansson från Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan. 

Det är långt ifrån första gången som elever från Universitetsholmens gymnasium tar hem skol-SM. Faktum är att de skolor som mest utmärkt sig i positivt riktning under tävlingens historia är just gymnasierna i Malmö, som alltså tar hem priset även i år, och Östersund, årets värdskola.  Med årets malmövinst späcks en lång svit på tre vinster i rad för Jämtlands gymnasium.

Skol-SM är både ett kul event och en möjlighet för eleverna at lära sig jobba under press. Det skulle elever från samtliga gymnasier utvecklas av. I det avseendet är alla elever som ställer upp i skol-SM att betrakta som vinnare. Den känslan vill branschen att de tävlande eleverna ska ha med sig hem.   

Huvudsponsor för årets skol-SM var östersundsföretaget Niwentec. Peter Hultberg från Niwentec var med och delade ut priserna till årets vinnare. - För oss på Niwentec är det en självklarhet att satsa på de blivande teknikerna, och vi har ett gott samarbete med skolan, säger Peter Hultberg. 

Ansvarig domare för årets Skol-SM var precis som förra året Jonas Josefsson som jobbar som tekniker på LN-kyla i Gnosjö, i år assisterad av Henrik Brengesjö på Kyl & Värmepumpföretagen. Förutom den nu efter-pensionerings-konsultande Arne Pettersson stod huvudläraren i kylteknik Johnny Pettersson och Rickard Abrahamsson, lärare på VVS-sidan för värdskapet och de lokala planeringarna av tävlingen.

Kyl & Värmepumpföretagens utbildningssektion står som arrangör av Skol-SM varje vår. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs tre på gymnasiets VVS- och fastighetsprogram, eller Energiprogram som de hetat fram till nu. Både de skolor som har kyl- och värmepumpinriktning och skolor som enbart bedriver andra inriktningar är välkomna att ställa upp. Respektive skola utser två elever som deltar i tävlingen. På vissa skolor väljer lärarna ut de två elever med bäst resultat på tidigare skoluppgifter och på andra skolor föregås Skol-SM av en lokal uttagningstävling. Vi peppar gymnasiets andraårselever till att göra goda studieresultat under kommande år och sedan ställa upp i tävlingen nästa år.

1:a Elias Pettersson, Universitetsholmens Gy. Malmö
2:a Tobias Jönsson, Universitetsholmens Gy. Malmö
3:a Filip Johansson, Nils Ericsongymnasiet Trollhättan
   
Övriga tävlande utan inbördes ordning  
   
Gustav Persson, Polhemsskolan Gävle
Carl William Heikki, Polhemsskolan Gävle
Daniel Andersson, Jämtlands Gymnasium Östersund
Albin Teland, Jämtlands Gymnasium Östersund
Anders Beckman, Erik Dahlbergsgymnasiet Jönköping
Casper Magnusson, Erik Dahlbergsgymnasiet Jönköping
Mattias Söderqvist, Nils Ericsongymnasiet Trollhättan