NYHET_Liten tjej

Den nya F-gasförordningen – var hittar jag information?

2015-01-29

 

En ny förordning medför förändringar. Förändringar i sin tur leder nästan alltid till frågor och funderingar. Den nya F-gasförordningen 517/2014 som reglerar hur och på vilket sätt fluorerade växthusgaser får användas kommer på flera områden få en genomgripande påverkan på, och därmed innebära mycket stora förändringar för kyl- och värmepumpsbranschen.

Köldmedier med hög växthuspåverkan (högt GWP) kommer fasas ut och nya eller ny-gamla köldmedier ta deras plats. Detta kommer i sin tur kräva nya tekniska lösningar, förändrade arbetssätt och rutiner samt förbättrad och förnyad kunskap och kompetens.

I och med att den nya förordningen nu trätt ikraft börjar frågorna, funderingarna och förväntningarna på vägledning och information komma.

-    Hur ofta måste jag läcksöka mina luftkonditioneringssystem?
-    Vad händer om jag inte gör det?

-    Bör jag använda köldmediet R404A/R507?
-    Får jag använda köldmediet R404A/R507, och i så fall hur länge?

-    Hur ska jag göra med utrustningen i min butik från 1996?
-    Byta ut, bygga om eller köra vidare?
-    Vilka risker tar jag?

Ja, frågorna är oändligt många och informationsbehovet därmed monumentalt. Så, var hittar jag den information jag behöver? I brist på att myndigheter och departement tar tag i frågan, har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen initierat ett massivt arbete med ett flertal aktiviteter. Bland annat har vi initierat en neutral hemsida, www.alltomfgas.se där frågor och svar kring den nya förordningen kommer samlas. Hemsidan är planerad vara i full drift under februari 2015. Övriga intressenter kring hemsidan är bland andra Bil Sweden, Svensk Dagligvaruhandel, MRF, ett flertal myndigheter, grossister/importörer samt entreprenörer.

Mycket information finns också samlat här på vår egen hemsida. Här hittar ni förutom allmän information kring förordningen även två nerladdningsbara broschyrer anpassade för entreprenörer respektive kunder/operatörer. Där finns också en mycket lättanvänd räknesnurra för att avgöra vilka läcksökningsintervall som är aktuella för just era kyl- och värmepumpsystem. 

Avslutnings rekommenderar vi er att besöka AREA, vår europeiska branschorganisations hemsida www.area-eur.be. AREA har arbetat fram en vägledning på engelska kallad ”AREA F-gas GUIDE” som på ett mycket bra och lättförståeligt sätt beskriver och förklarar innebörden av den nya F-gasförordningen. Guiden uppdateras löpande allt eftersom ny information och nya tolkningar görs, så för att vara säker på att ni har den allra senaste informationen rekommenderar vi att ni regelbundet besöker deras hemsida. Det samma gäller givetvis även www.alltomfgas.se samt www.skvp.se.