Gymnasielever1600x340

De gör upp om titeln i Skol-SM

2023-04-27

Under två dagar, den 24 och 25 maj, gör finalisterna upp om vem som är den bästa unga kyl- och värmepumpsteknikern i Sverige. Då hålls nämligen Skol-SM 2023 på Polhemsskolan i Gävle. Det har varit ett stort intresse och hela 14 tävlande från olika delar av landet, från norr till söder. Tävlingen innehåller utvalda moment som är representativa för yrket, såväl teoretiska som praktiska.

Det är vi som tävlar

Deltar i finalen gör landets 14 bästa gymnasieelever som tillsammans representerar sju olika skolor. Gemensamt för dessa gymnasielever är att de går en utbildning på VVS- och Fastighetsprogrammet, som syftar till att förbereda dem för ett yrke som kyl- och värmepumpstekniker, och är inne på sitt tredje och sista år där.

Erik Dahlbersgymnasiet, Jönköping
Damien Hammarström
Danjal Athnielsson

Praktiska Gymnasiet, Nyköping
Tim Karlsson
Leopold Öresjö 

Wendesgymnasiet, Kristianstad
André Waltersson
Jonathan Karlsson

Lindholmens Tekniska Gymnasium, Göteborg
Anton Åhlberg
Filip Kling

Finnvedens Gymnasium, Värnamo
Mikael Berggren
Elliot Wahlin

Jämtlands Gymnasium, Östersund
Frida Melby
Gabriel Gabrielsson Vestlund

Polhemssolan, Gävle
Eddie Atterling 
Viktor Westman  

En naturlig mötesplats

Målet med Skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik är att på ett inspirerande och roligt sätt stärka kontakten mellan skola, näringsliv och elever. På så sätt vill Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, som arrangerar tävlingen, höja statusen för yrket, öka intresset för att söka sig till branschen och underlätta rekryteringen till både företag och yrkesutbildningarna. 

Skol-SM ger också möjligheten för branschorganisation, företag, lärare och andra intressenter  att arbeta tillsammans med frågor om utbildningen, kompetensförsörjning och branschens behov. Genom samarbetet kan nya idéer och dialoger födas, vilket gynnar alla  parter; företag, skola och elever. Dessutom brukar aktiviteter av detta slag kunna väcka intresse från den lokala pressen och vara en aktivitet som hela skolan kan samlas kring. Eleverna i årskurs ett får möjlighet att besöka evenemanget för att få titta, fråga och få än bättre underlag för sitt val av inriktning inför årskurs 2. Parallellt med tävlingen hålls föreläsningar för elever och lärare på skolan. Lärarna bygger där ett naturligt nätverk med andra lärare, och kan genom det utbyta erfarenheter och kunskap.

Tack till våra sponsorer

Tack till våra sponsorer som hjälper oss att sätta branschen på den viktiga yrkeskartan och som bidrar till att göra tävlingen till en ännu bättre upplevelse och ett startskott för eleverna som snart ska börja jobba här. Målet med utbildningen blir tydligt konkretiserat på ett mycket bra sätt genom kontakten och dialogen med företagen där de kommer att jobba i framtiden.

  • Nordic Climate Croup
  • Insu
  • Hurre by Caverion
  • Francks Kylindustri
  • Garantgruppen
  • Ahlsell

Är du intresserad av tävlingen eller vill ditt företag vara med och sponsra, varmt välkommen att höra av dig till cecilia.branting@skvp.se eller gå in på skvp.se/skol-sm för mer info.