Confetti1600x340

Dags att fira World Refrigeration Day den 26 juni!

2022-06-22

Du vet väl om att världens viktigaste bransch har en egen dag – World Refrigeration Day, eller VärldsKyldagen som vi kallar den här i Sverige. Den äger rum den 26 juni och syftar till att lyfta fram kylteknikens betydelse i samhället och världen över. 

Att just den 26 juni valts för att fira VärldsKyldagen är för den inbitna kyl- och värmepumparen inga konstigheter. Det var nämligen denna dag år 1824 som William Thomson, mer känd som Lord Kelvin, föddes. Lord Kelvin tillskrivs många viktiga insatser inom termodynamiken och SI-enheten för temperatur är till och med uppkallad efter honom. Hans betydelse för vår bransch är som alla förstår stor då termodynamik är grunden för i princip allt vi tar oss för.

Temat för årets VärldsKyldag är ”Cooling Matters”. Tanken med detta tema är att synliggöra kylteknikens betydelse för samhället, hur den påverkar vårt vardagliga liv och hur teknik kan väljas för att säkerställa klimatvänliga lösningar till gagn för framtida generationer. 

Detta är något som inte minst understryks av den senare tidens utveckling på energimarknaderna och behovet av en snabb och grön omställning av de samma.

- Det är med stolthet vi kan se på oss själva, som del av en bransch som sitter på flera av de nycklar som behövs för att klara den nödvändiga omställningen, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Varenda en som jobbar inom kyl- och värmepumpsbranschen är med på denna resa och med den samlade kunskapen vi besitter tillsammans kommer vi att åstadkomma massor.  Vi har all anledning att sträcka på oss och vara stolta, kanske lite extra så den 26 juni.