Hyreshus1020x340

Bostadsrättsföreningar får hjälp till energisnålare uppvärmning

2018-01-31

Att sänka sin energiförbrukning är för många bostadsrättsföreningar ett sätt att både minska miljöpåverkan och sänka sina driftkostnader. Ett grönt val med god ekonomi - och värmepumpar har för många föreningar kommit att bli det mest intressanta sättet att nå dit.  

- Vi vet att intresset för värmepumpar är stort bland fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Vi vet också att man anser frågan ganska komplex, det handlar om mycket pengar och det är svårt att komma till beslut. Det här försöker vi råda bot på genom att bjuda in till Fastighetsdag i samband med Nordbygg, den stora bygg- och installationsmässan på Stockholmsmässan i april, säger Per Jonasson vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

På schemat står introduktion till vad en värmepump är och hur den arbetar, vad man bör tänka på vid en övergång till tekniken från sin nuvarande olje- eller fjärrvärme, hur man upprättar en ekonomisk kalkyl och en massa annat matnyttigt. 

– Tillsammans med tillverkare och installatörer pratar vi teknik, upphandling, avtal och ekonomi under ett seminariepass på förmiddagen. Syftet är att ge information och inspiration för att komma igång med sina projekt och fatta välgrundade investeringsbeslut. Detta avrundar vi sedan med en gemensam lunch. Hela arrangemanget är kostnadsfritt att delta i och vi har i dagsläget inte satt någon begränsning för hur många som kan anmäla sig, fortsätter Per. Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ges en unik möjlighet att fördjupa sina kunskaper kring vad man bör tänka på i samband med nyinstallation eller byte av uppvärmningssystem. 

För de frågor eller funderingar som dyker upp finns experter och företag på plats redo att vägleda rätt. Den efterföljande mingel-lunchen ger samtidigt möjligheten att på ett avslappat sätt knyta värdefulla kontakter med pålitliga och kompetenta tillverkare och installatörer inom värmepumpområdet.

- När programmet är avslutat finns det även möjlighet att besöka utställningen på mässan där man kan titta närmare på värmepumpar eller, för all del, en massa annat som hör en fastighet till. 

Program

Kl. 09.30 Välkommen:  Registrering i lokal K16, Stockholmsmässan

Kl. 10.00 Att bli med värmepump – vad ska man tänka på?

Att välja uppvärmningsform till sin fastighet eller bostadsrättsförening är ett stort, komplext och viktigt val. Det handlar om mycket pengar och det kan vara svårt att komma till beslut. När man funderar på att byta uppvärmningsform, vad mer är det man bör  undersöka samtidigt? I detta inledande föredrag ges  tips, råd och förslag på hur man bör gå tillväga för att  undvika problem och fallgropar.

10.30 Olika typer av värmepumpar – övergripande teknik 

Många har redan en egen värmepump, eller känner säkert någon som har en. Men, hur fungerar den egentligen? Vilka olika typer finns det? Vad skiljer i investeringskostnad, effektivitet och återbetalningstid? Samt, vilken typ skulle kunna passa just mig?

Kl. 11.00 Hur påverkas ekonomin – hur vet jag om det är lönsamt?

Hur bör en investeringsbedömning av ett värmepumpsystem i en fastighet göras? Presentationen förklarar skillnaden mellan real- och nominell ränta och visar på hur olika antaganden om avskrivningstider, räntesatser och framtida energipriser påverkar investeringskalkylen.

Kl. 11.30 Erfarenheter från ett verkligt fall

Vad ska man tänka på vid en upphandling av ett värmepumpsystem? Vilka leveransvillkor gäller, vilka uppgifter behöver lämnas, hur ska ett anbud se ut?

Kl. 12.00 Lunch och mingel

Kl. 13.00 Besök i A-hallen

Evenemanget är kostnadsfritt. Är du intresserad av att delta? Mer information och länk till anmälan hittar du på skvp.se/aktuellt-o-opinion/aktiviteter