news

Nyheter

Njut av julens varma och kalla godsaker

2019-12-16 December kan av många upplevas som årets stressigaste månad, men försök att inte stressa över oviktiga saker i jul – umgås och slappna av istället. Kryp upp i soffan, tänd några ljus och unna dig en kopp go varm mintchoklad och några ischoklad. Här kommer SKVPs varma och kalla julrecept, hoppas det ska smaka!

Nya byggregler snedvrider konkurrensen mellan värmeslagen

2019-12-10 I sin iver att skapa teknikneutrala villkor har regeringen låtit sig förledas av starka intressen på värmemarknaden. Regeringen måste besinna sig och revidera förslagen till nya byggregler, skriver Per Jonasson, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i en debattartikel i Altinget idag.

Möt Kari-Jeremias, en av våra uppskattade yrkesambassadörer

2019-12-04 Våra yrkesambassadörer är unga förebilder som till vardags jobbar på kyl- och värmepumpsföretag runt om i landet. De brinner för att fler ungdomar ska satsa på en kyl- och värmepumpsutbildning. En av våra uppskattade yrkesambassadörer är Kari-Jeremias Pihlajainen som arbetar som kyl & värmepumpekniker på Huurre i Gävle.

Årets fjärde nummer av Klimat finns nu att läsa!

2019-11-26 Årets fjärde nummer av Klimat är ute nu. I nummer 4 kan du bland annat läsa om att årets KVP-dag blev en succé, att värmepumpmarknaden fortfarande går bra och att den första kullen kyl- och värmepumptekniker har tagit examen från INSUs nya företagsutbildning. Detta och mycket mer!

Ny leverantör av behörighetskort enligt ID06

2019-11-20 Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har ett ramavtal med Areff Systems AB om behörighetskort enligt kraven för ID06-kort 2.0 (LoA 2). Du som medlem har nu möjlighet att beställa ID06-kort till ett mycket förmånligt pris!

Mingelbilder från Svenska Kyl & Värmepumpdagen

2019-11-12 Den 17 oktober samlades branschen på Åbymässan för en heldag med kunskapsutbyte, nätverkande och affärer. Nya rekord slogs för både antal utställare och antal besökare när Svenska Kyl & Värmepumpdagen gick av stapeln. Nu finns mingelbilder från dagen publicerade på kylavarme.se

Full fart på värmepumpsmarknaden

2019-10-30 Under årets första tre kvartal visar försäljningssiffror från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen att försäljningen av värmepumpar ökat något jämfört med samma period förra året (+2 %). Tittar vi endast på tredje kvartalet ligger försäljningen kvar på samma höga nivå som förra året.

Årsmöte i Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

2019-10-28 I anslutning till Svenska Kyl & Värmepumpdagen höll föreningen sitt årsmöte. Ordförande Peter Hornbeck kunde, assisterad av vd Per Jonasson, meddela att ekonomin i förening och servicebolag är god samt att aktivitetsnivån är hög.

Succé för Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019

2019-10-21 Nya rekord för både antal utställare och antal besökare när Svenska Kyl & Värmepumpdagen gick av stapeln den 17 oktober i Mölndal. Redan nu kan alla skriva in den 5 november 2020 i sin kalender, då är det dags för nästa års Svenska Kyl & Värmepumpdagen.

FXFX Installation & Service AB utesluts ur föreningen

2019-10-18 På rekommendation från Svenska Kyl & Värmepumpföreningens Etiska nämnd har föreningens styrelse enhälligt beslutat om uteslutning av FXFX Installation & Service AB ur föreningen.

Biljetterna till KVP-dagen nästan slut!

2019-10-15 Nu är hälften av de extrabiljetter vi släppte slut! Nu är sista chansen att boka biljetter till årets viktigaste dag!

Mindre än en vecka kvar, nu släpper vi extrabiljetter!

2019-10-11 Med bara en vecka kvar till Svenska Kyl & Värmepumpdagen, kan vi redan konstatera att vi slår rekord i antal anmälda. För att ge alla som vill, möjlighet att komma till årets viktigaste branschdag, öppnar vi nu upp för ännu fler anmälningar. Så missa inte chansen att säkra din plats på KVP-dagen! Kolla gärna in det fullspäckade seminarieprogrammet!

Ljud & buller från luft-vattenvärmepumpar - Praktiska tips för dig som installatör

2019-10-04 Frukostwebbinarium den 9 oktober om ljud och buller. Johnny Andersson har jobbat länge med ljud och buller, särskilt med koppling till värmepumpar. Under detta webbinarium kommer kan gå igenom grunderna kring ljud samt vad man behöver tänka på när man ska installera en luft-vattenvärmepump.

Har ditt företag behov av fler kyl- och värmepumpstekniker?

2019-09-25 Nu har ansökningsperioden till Insus företagsutbildning med inriktning på kyl- och värmepumpsteknik öppnat. Utbildningen varvar teori och praktik under sex månader och eleven är under tiden anställd på ert företag. Nästa omgång startar i november så det är med andra ord dags att skicka in er ansökan nu.

Nytt nummer av Klimat ute nu!

2019-09-25 Årets tredje nummer av Klimat är ute nu. I nummer 3 kan du bland annat läsa om att yrkesutbildning är svaret på matchningsutmaningen, att Polhemsskolan är "Årets skola" och att årets viktigaste branschdag närmar sig. Detta och mycket mer!

Yrkesutbildning är svaret på matchningsutmaningen visar ny utredning

2019-09-19 Matchningskommissionen tillsattes av SKVP för att utreda hur kyl- och värmepumpbranschens rekryteringsbehov kan kommas till rätta med. Dess slutrapport visar att frågan är komplicerad och att ansvaret och förutsättningarna för att komma till rätta med den ligger på flera aktörer. Kärnan är dock enkel – om en arbetslös person går en yrkesutbildning är sannolikheten för arbete efteråt väldigt hög.

Höstens konjunkturrapport presenterad

2019-09-19 Höstens konjunkturrapport från Navet Analytics, (före detta Industrifakta) har just släppts. Den kompletta rapporten går att ladda ner från medlemssidorna på vår hemsida. Här följer en kortare sammanfattning av vad som står där...

Geoenergidagen 2019

2019-09-17 Det är dags att anmäla dig till Geoenergidagen 2019 och dess workshop och middag den 2-3 oktober! Årets program bjuder på bland annat högtemperaturlager, djupgeotermi i Skandinavien, och butikskyla. Se hela programmet och anmäl dig här...

Rekordstor utställning på KVP-dagen

2019-09-10 Årets stora event för kyl- och värmepumpbranschen närmar sig. Den 17 oktober återvänder vi till Göteborg med ett fullspäckat seminarieprogram. Tillsammans med en rekordstor utställning, mingel i mässhallen och möjlighet att fortsätta kvällen på Åby-travet, satsar vi på att göra årets upplaga av KVP-dagen till den absolut bästa.

Välkommen till föreningens årsmöte!

2019-09-05 Svenska Kyl & Värmepumpföreningens årsmöte äger rum i anslutning till Svenska Kyl & Värmepumpdagen på Åbymässan i Mölndal den 17 oktober klockan 12.15. Så, när du nu ändå besöker KVP-dagen missa inte föreningens årsmöte. Din medverkan är viktig - det är ju för dig och ditt företag som föreningen finns till.

6 tips för företag som ska ta emot en praoelev

2019-08-23 Vill ditt företag ta emot praoelever från högstadiet? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på för att praotiden ska bli så bra som möjligt för både eleven och företaget. Här ger vi några konkreta tips till förberedelserna inför praoperioden.

Prao - en chans för både elever och företag

2019-08-12 Sedan den 1 juli 2018 är praktisk arbetslivsorientering, prao, obligatorisk i 10 dagar under åk 8 och/eller 9. Syftet med prao är att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv och att ge eleverna en första inblick i arbets- och näringslivet. En utmärkt chans för både företag och elev.

En av världens främsta föreläsare kommer till KVP-dagen!

2019-08-08 Välkommen till Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019 som nu återvänder till Göteborg, större och bättre än någonsin. Nytt för i år är att Kyl & Värmepumpdagen arrangeras på en torsdag, vilket har efterfrågats av både besökare och utställare. Senast i Stockholm kom närmare 600 besökare för att ta del av seminarier, utställning och mingel med kollegor – i år ska vi bli ännu fler!

Så håller du vattenflaskan kall på stranden

2019-07-24 Värmen är tillbaka, solen strålar och många förbereder sig för en härlig dag på stranden. Vad passar då bättre än ett smart tips på hur man effektivt kan hålla sin dryck kall i flera timmar...

Värmepumpförsäljningen på en fortsatt hög nivå

2019-07-16 Första halvåret 2019 har försäljningen av värmepumpar totalt ökat med 3 procent. Tittat vi endast på andra kvartalet var försäljningsökningen 1 procent. Försäljningen har ökat inom segmenten luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar medan försäljningen av frånluftsvärmepumpar minskat under kvartalet.

kvpdagen.se är nu online!

2019-07-09 Årets viktigaste dag, 17 oktober, kommer allt närmare! Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019 har i år fått en alldeles egen dedikerad hemsida som precis lanserats, kvpdagen.se. Här kan du redan nu anmäla dig för en garanterat plats till höstens hetaste händelse!

Trevlig sommar!

2019-07-05 Midsommar har passerat och semestern är nära för många, om den inte redan har börjat förstås. En härlig sommarledighet hägrar även för oss på SKVP:s kansli. Kontoret kommer emellertid att vara öppet hela sommaren, men med något lägre bemanning. Så, vi hoppas på ert tålamod och förståelse om det ibland kan vara svårt att få tag på specifika personer hos oss.

Fokus på kompetensförsörjning under SKVPs seminarium i Almedalen

2019-07-01 SKVP tillsatte under våren Matchningskommissionen, som getts i uppdrag att utreda hur branschens kompetensförsörjning kan bli bättre. I samband med Almedalsveckan på Gotland genomförde Matchningskommissionen ett seminarium där preliminära analyser och slutsatser presenterades.

Utökad e-tjänst för ansökan av borrtillstånd

2019-06-26 Den 25 juni lanserade miljöförvaltningen i Stockholm Stad en uppgraderad e-tjänst för att ansöka om tillstånd för värmepumpinstallationer. Den uppgraderade e-tjänsten gör det möjligt att ansöka via webben för flera typer av ansökningar och placeringar för upp till 15 borrhål.

Värmepumpslösningar för butiker, lager och distributionscenter

2019-06-19 I samarbete med IKEA bjuder EHPA (European Heat Pump Association) in till en workshop den 3 juli på IKEAs Huvudkontor i Hubhult, Malmö.

PULSEN 2019

2019-06-18 PULSEN är Svenska Kyl & Värmepumpföreningens årliga enkätundersökning bland återförsäljare och installatörer av värmepumpar till konsument. Med hjälp av PULSEN kan vi följa värmepumpmarknadens utveckling genom åren när det gäller exempelvis prisutveckling, anställda i branschen, vad värmepumpen ersätter samt synen på marknaden och dess utveckling hos er som deltar.

Världskyldagen 26 juni

2019-06-17 Äntligen! Världens viktigaste bransch har så äntligen fått sin egen dag, nämligen den 26 juni – World Refrigeration Day! Eller Världskyldagen som vi gärna kallar den här i Sverige.

Boka din plats som utställare på KVP-dagen!

2019-06-13 Vill ditt företag ställa ut på Svenska Kyl & Värmepumpdagen den 17 oktober? Passa på att boka din plats senast den 14/6, för att ta del av early bird priser samt alla förmåner. Platserna har rykande åtgång, en av utställarkategorierna är redan utsåld! Det går såklart bra att även anmäla sig som besökare till dagen.

Vad gäller vid ROT-avdrag?

2019-06-12 ROT-avdraget har nu funnits på plats i över 10 år med vissa förändringar genom åren. Vi vill nu uppmana alla som arbetar med dessa frågor att läsa på och uppdatera er på vår hemsida om vad som specifikt gäller kring ROT-avdraget för värmepumpar.Bland annat vill vi göra er uppmärksamma på att schablonen inte gäller vid utbyte av värmepump utan endast vid nyinstallation, och då i samband med totalpris.

SEMINARIUM - Kan bättre matchning göra fler människor delaktiga i Sverigebygget?

2019-06-10 För många yrkesbranscher är kompetensförsörjning en avgörande framtidsfråga. Branscher där jobb finns med bra villkor. Samtidigt är många utlandsfödda och ungdomar arbetslösa. Om vägen från utanförskap till innanförskap är en yrkesutbildning, varför tar inte fler steget? Detta diskuteras under SKVPs seminarium den 1 juli i Almedalen...

Årets andra nummer av Klimat finns nu att läsa

2019-05-28 Årets andra nummer av Klimat är ute nu. I nummer 2 kan du bland annat läsa om att fler människor måste vara med och bygga Sverige, att värmepumpmarknaden går fortsatt bra och att det är orimligt att ställa värmepumpar mot kolkraft. Detta och mycket mer!

AREA, kyl- och värmepumpentreprenörens röst i Europa

2019-05-28 AREA är branschföreningen för de europeiska kyl- och värmepumpentreprenörerna. Totalt samlar föreningen hela 26 nationella branschföreningar från 22 länder. AREA har under senare år lyckats etablera sig som en viktig och stark samarbetspartner hos EU kommissionen och parlamentet.

SKVPs F-gasutbildning för miljöinspektörer

2019-05-27 Är du miljöinspektör och arbetar med frågor som rör f-gaser? Vill du ha en genomgång av lagstiftningen på området och få en bättre förståelse i hur en värmepump och en kylmaskin fungerar? Då ska du anmäla dig till vår F-gasutbildning den 18 juni!

Välkommen som utställare på KVP-dagen!

2019-05-14 Den 17 oktober arrangeras Svenska Kyl & Värmepumpdagen på nybyggda Åbymässan i Göteborg. Under dagen kommer vi bland annat att erbjuda en mängd intressanta föredrag samt vår uppskattade mässutställning. Vill du bli utställare, boka din plats redan nu, platserna har rykande åtgång, en av utställarkategorierna är redan utsåld!

Hannes är bäst i Sverige!

2019-05-08 Vi säger grattis till Hannes Johansson från Jämtlands Gymnasium i Östersund, vinnare av årets Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik som avgjordes den 6-7 maj på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

En ny hållbar karriär, bara 1,5 år bort!

2019-04-25 SKVP genomför under april och maj en digital rekryteringskampanj med syfte att informera om yrket som kyl & värmepumptekniker samt driva unga vuxna till att söka de yrkeshögskoleutbildningar som finns runt om i landet. Hjälp oss gärna att dela kampanjen så att fler får upp ögonen för världens bästa yrke!

Dina svar är viktiga!

2019-04-24 Som vi tidigare har informerat om har SKVP initierat Matchningskommissionen för att ta fram underlag för hur vi ska hitta personer som kan vara intresserade av att arbeta inom vår bransch. I det arbetet behöver vi våra medlemsföretags hjälp att svara på några frågor.

Fortsatt uppåt för värmepumpar

2019-04-15 Första kvartalet 2019 börjar som 2018 avslutades, med positiva försäljningssiffror för luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar. Totalt ökade försäljningen 5 procent jämfört med föregående år.

Kontroller av trycksatta anordningar

2019-04-10 8 av 10 kontrollerade arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck och kan explodera. Dessa arbetsgivare saknar kunskaper om hur de kan minimera skador genom skötsel och kontroll, och hur de ska placera anordningarna.

Orimligt att ställa värmepumpar mot kolkraft

2019-04-04 Det är absurt att ställa hållbara värmepumpar mot gammal fossil kolkraft. Att flera svenska kraftaktörer inte i tid ställt om till en hållbar produktion är deras ansvar, skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningens Per Jonasson idag i en debattartikel på altinget.se med anledning av diskussionen om att regeringens skatteförslag skulle öka användningen av värmepumpar och leda till en akut kapacitetsbrist för elförsörjningen.

Skriande behov av personal – fortsatt högkonjunktur

2019-04-01 Med de orden kan man summera resultatet av de intervjuer som analysföretaget Industrifakta AB nyligen genomfört med ett drygt 40-tal av föreningens medlemsföretag. På fem års sikt ser man ett behov att anställa närmare 3000 personer, eller 600 personer per år...

Uppvärmningsbranschen enad – Helt fossilbränslefri uppvärmning till 2030

2019-03-20 Under ett antal månader har aktörer från hela uppvärmningsbranschen samlats inom initiativet ”Fossilfritt Sverige” för att tillsammans komma fram till hur den svenska uppvärmningsmarknaden skall fortsätta utvecklas för att kunna bidra till Sveriges övergripande klimatmål. Idag överlämnades ”Färdplanen för fossilfri uppvärmning” till regeringen och arbetet blev därmed officiellt.

Vårens konjunkturrapport presenterad

2019-03-19 Vårens konjunkturrapport från Industrifakta har just släppts. Den kompletta rapporten går att ladda ner från medlemssidorna på vår hemsida. Här följer en kortare sammanfattning av vad som står där.

Matchningen måste fungera mycket bättre

2019-03-18 Vårt mål är att svara på varför människorna utanför arbetsmarknaden inte hittar fram till jobben och leverera svar på hur de i stället kan nå fram till att vara med och bygga Sverige. Det skriver företrädare för nybildade Matchningskommissionen i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Ingvar Larsson lämnar Svensk Dataförvaltning

2019-03-11 Ingvar Larsson är ett bekant namn och ansikte för många kyl- och värmepumpsföretag. I trettio år har han varit branschen trogen och i Svensk Dataförvaltnings regi försett den med olika administrativa verksamhetsstöd, som t ex Servicesystem.

Dags för Skol-SM 2019

2019-03-01 Känner du någon som går på gymnasiet och läser kyl- och värmepumpteknik eller kanske ert företag har någon praktikant från gymnasiet? Peppa dem då till att vara med i Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik som hålls i Jönköping den 6-7 maj. Skol-SM är ett kul evenemang och en utmärkt merit för eleverna att skriva i sitt CV när det blir dags att söka jobb.

Historisk dag när nya kyl- och värmepumpstekniker examinerades

2019-02-25 Den 15 februari var en historisk dag när de sista eleverna från Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) tog sin kyl- och värmepumpsexamen. - Det innebär inte att utbildningen här upphör, däremot kommer utbildningarna att drivas i Insus regi, förklarar Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Årets första Klimat finns nu att läsa

2019-02-20 Årets första nummer av Klimat är ute nu. I nummer 1 kan du bland annat läsa om att vi är fler, men vi använder inte mer el. Du kan också läsa om värmepumpåret 2018 avslutades stark och om förslaget som ska stärka yrkesvägledningen i skolan. Detta och mycket mer!

Ny vd för Insu

2019-02-19 Jens Back kommer att tillträda som vd för Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter (Insu) den 1 maj, det meddelar Insu i ett pressmeddelande den 15 februari. Jens kommer närmast från Lärande i Sverige som projektledare men har under merparten av sin karriär verkat som rektor.

F-gasinfo för Sveriges livsmedelsaffärer

2019-02-18 Inom ramen för Varmt&Kallt informerar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, tillsammans med Energikontoren, om f-gasförordningen och vilka energi- och miljövinster som går att uppnå med en nyinstallation med naturliga köldmedium i kyl- och frysanläggningen.

Så får vi fler tekniker till branschen!

2019-02-11 Det råder ingen hemlighet om att branschen är i ett stort behov av nya kyl & värmepumptekniker. SKVP genomför under januari och februari en digital rekryteringskampanj med syfte att informera om yrket samt driva elever på högstadiet att söka till de utbildningar som finns inom gymnasiet...

Stor höjning av värden i Entreprenadindex

2019-02-08 Många av er sitter just nu och skickar ut årsfakturor på serviceavtal. I samband med det har vi fått flera samtal vad gäller aktuella index-värden. Kan det verkligen stämma att de gått upp så mycket som är angivet på medlemssidorna? Vi kan bekräfta att angivna värden stämmer.

Tre beviljade kylutbildningar inom yrkeshögskolan

2019-02-08 Nu är myndighetens beslut klart om vilka utbildningar inom yrkeshögskolan som fått klartecken att starta till hösten 2019. Tre utbildningar till kyl & värmepumptekniker har beviljats nya starter...

En återblick från Kyl & Värmepumpdagen 2018

2019-01-30 En trevlig återblick från Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2018 finns i form av filmer från flertalet föredrag under dagen. Samtidigt vill vi passa på att hälsa er hjärtligt välkomna till Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019, som kommer att arrangeras torsdagen den 17 oktober på Åbymässan i Mölndal. Vi ses väl då!

Medarbetarna på SKVP

2019-01-29 För att ge en bild av föreningens breda verksamhet tänkte vi presentera våra medarbetare och låta dem berätta om vad de gör och vilka ansvarsområden de har. Först ut är Anne-Lee Bertenstam som arbetar som teknisk expert hos SKVP.

Fel att göra förbränning av fossil plast till Sveriges miljövänligaste energialternativ

2019-01-17 Boverkets regelverk för nära nollenergihus gynnar fjärrvärmen på bekostnad av el kopplad till kyl- och värmepumpsteknik. Det menar Per Jonasson, vd Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och Johan Aspelin, vd Golvbranschen, i en debattartikel på aktuellhallbarhet.se den 16 januari.

Näringsdepartementet lämnar Energiföretagens hemställan utan åtgärd

2019-01-17 Det var i oktober förra året som Energiföretagen (fd. Svensk Fjärrvärme) skickade en hemställan till näringsdepartementet där man krävde ett stopp för det statliga investeringsstödet för energirenovering av hyresbostäder och bostäder för studerande. Den 11 januari valde Näringdsdepartementet att bemöta Energiföretagens hemställan och SKVP motsvar.

Stark avslutning på värmepumpåret 2018

2019-01-16 Sista kvartalet 2018 ökade försäljningen inom alla segment. Totalt ökade försäljningen med 11 procent jämfört med föregående år. Hela 2018 har varit ett positivt år för värmepumpar och försäljningen ökade med 7 procent jämfört med helåret 2017.

Sök Ebbe Lyths Stipendium

2019-01-14 Kylbranschens Samarbetsstiftelse (KYS) har instiftat ett stipendium som delas ut i två kategorier. Nu kan du skicka in din ansökan för ”bästa examensuppsatsen inom programmet kyl- och värmepumpteknik på YH under 2019” eller ”bästa examensarbete (masternivå) inom kyl- och värmepumpande tekniker under 2019”.

Frukostwebbinarium: Koldioxid - Nya möjligheter & utmaningar!

2019-01-07 Svenska Kyl & Värmepumpföreningens första webbinarium i en serie med återkommande frukostwebbinarium. Seminarierna kommer att vara korta och lätta att ta till sig med intressanta, aktuella och praktiska teman. Webbinariet kommer att äga rum den 28 januari mellan kl. 09.00-09.30.