news

Nyheter

SKVP:s första seminarieturné blev en knökfull succé!

2014-12-18 SKVP valde att, precis som tidigare gjorts under KV-flagg, åka ut på seminarieturné i höstrusket. Som ny stor förening valde vi att köra dubbla styrkor under 3 dagar. Ett nordligt team som besökte Östersund, Luleå och Örebro och ett sydligt team som stannade till i Göteborg, Helsingborg och Linköping. Den fjärde dagen avslutades i Stockholm där hela 80 personer trängdes om platserna.

Nya ROT-regler från 1 januari

2014-12-18 I oktober lämnade regeringen en proposition till Riksdagen angående förändringar i ROT-avdragets fakturamodell. Under hösten har propositionen beretts i Skatteutskottet, där alla partier, utom SD, varit överens. SD hade dock bara ett förslag till ändring i propositionen. Den 4 december röstades förslaget igenom i Riksdagen.

Viktig information om F-gasförordningen

2014-12-16 ​Den första januari 2015 kommer den nya F-gasförordningen att träda ikraft. En förordning som kommer påverka vår bransch mycket och länge. Redan första dagen på det nya året kommer en del förändringar träda ikraft. Här följer en sammanställning över de viktigaste punkterna.

www.alltomfgas.se – Sveriges officiella informationskanal för F-gasförordningen

2014-12-15 För att genomförandet av den nya F-gasförordningen ska bli lyckosam är det oerhört viktigt att alla inblandade parter har information om vad som gäller och vilka förändringar som den nya F-gasförordningen för med sig. Därför har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen beslutat att skapa en neutral informationskanal för den nya F-gasförordningen i form av hemsidan www.alltomfgas.se.

Uppdaterade blanketter

2014-12-11 Nu har vi uppdaterat de ”Fria blanketterna” som ligger under Svensk Kylnorm (SKN). De hittar ni här Fria blanketter kylnormen. De är tillgängliga för alla men du måste vara medlem för att få tillgång till de skrivbara.

Viktig info om F-gasförordningen - Ny folder ute

2014-11-28 Nu i dagarna har alla medlemsföretag i Svenska Kyl & Värmepumpföreningen fått foldern ”Viktig information om nya F-gasförordningen”. Vår förhoppning är att det i denna finns svar på de flesta av de akuta frågor som just nu finns om förordningen och dess konsekvenser.

Vad händer med SVEP-certifikatet?

2014-11-27 Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har beslutat att driva vidare det så kallade SVEP-certifikatet. SVEP-certifikatet är ett personcertifikat som ges till alla anställda på SKVPs medlemsföretag som genomgått den europeiska värmepumpinstallatörsutbildningen EUCert.

Linnea Carlsson är Sveriges bästa kyl- och värmepumptekniker!

2014-11-24 Efter tre intensiva tävlingsdagar på Gymnasiemässan i Älvsjö stod det klart, Linnea Carlsson från Kristianstad vann finalen i yrkes-SM för kyl- och värmepumptekniker. I finalen, som hölls den 20-22 november, fick hon möta ytterligare fem av landets bästa kyltekniker, som alla liksom Linnea hade kvalificerat sig genom framskjutna placeringar i regionala uttagningstävlingar.

F-gasförordningen - praktiska förändringar

2014-11-13 Svenska Kyl & Värmepumpföreningen kommer under vecka 50 (8-11 december) att hålla ett antal seminarier runt om i landet där F-gasförordningen blir en av huvudpunkterna. En del praktiska förändringar sker redan från 1:a januari 2015 så det är viktigt att vara uppdaterad.

Välj rätt värmepump

2014-11-04 Under de senaste tio åren har den totala mängden el för uppvärmning minskat med fem procent. En besparing till ett värde av 25 miljarder kronor. Mycket är värmepumparnas förtjänst och deras fortsatt starka dominans som uppvärmningsform. Vilken typ av värmepump ska man då välja, är det någon prisskillnad och hur mycket sparar man egentligen?

Sveriges bästa kyl- och värmepumptekniker utses!

2014-10-30 Den 20 till 22 november avgörs finalen i Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik. Den hålls på Gymnasiemässan som arrangeras i Stockholmsmässans lokal i Älvsjö, i södra Stockholm. Kom och besök tävlingen och slå ett slag för att fler unga ska bli intresserade av kyl- och värmepumpteknik.

Chillventa 2014

2014-10-30 Nytt rekord både vad gäller utställare och besökare säger en del om intresset för årets stora kylmässa i Europa, Chillventa. Som väntat låg en hel del fokus på de utmaningar som kommer med den nya f-gasförordningen och kraven på systemlösningar med låg-GWP-köldmedier.

Intensivt arbete pågår i arbetsgrupperna

2014-10-28 Som SKVP har meddelat tidigare startades ett omfattande arbete i våras med att ta fram tolkningar och vägledning kring den nya F-gasförordningen. Arbetet har så här långt varit mycket lyckosamt, där ett hårt arbete lagts ner i samtliga sex arbetsgrupper.

Nu startar Effsys Expand

2014-10-28 Energimyndighetens forskningsprogram för kyl- och värmepumpsystem ligger nu i startgroparna för ytterligare fyra år av forskning, utveckling och innovation för att bidra till samhällets omställning till en alltmer resurseffektiv och hållbar energianvändning. Programmet är en fortsättning på forskningsprogrammet Effsys+ och kommer att löpa fram till 1 september 2018.

Höstens bästa möten! Boka in redan nu!

2014-10-27 Svenska Kyl & Värmepumpföreningen bjuder in till seminarier där flera intressanta och högaktuella ämnen kommer att tas upp. Passa på att uppdatera dig och dina kollegor om vad som händer i branschen i frågor som har stor betydelse för ditt företag.

Höstmöte i AREA

2014-10-27 I anslutning till kyl- och värmepumpmässan Chillventa i Nürnberg höll AREA, den europeiska branschorganisationen för kyl- och värmepumpinstallatörer sitt höstmöte.

Äntligen är den på väg till dig - Allmän del 2 av Svensk Kylnorm

2014-10-22 Lång tid har det tagit, men det har också lagts ner mycket arbete på att den ska bli så bra som möjligt. Allmän del 2 är helt omarbetad och vi har dessutom förnyat omslaget i en snyggare layout. Följande förord beskriver vad som har gjorts när det gäller innehåll och kapitelindelning.

Finalisterna i Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik är nu klara

2014-10-16 Efter tre uttagningstävlingar i Göteborg, Malmö och Stockholm är nu finalisterna i Yrkes-SM klara.

Martin Forsén ny President för EHPA

2014-10-16 Svensken Martin Forsén har valts till President för The European Heat Pump Association (EHPA). Mandatet löper på 2 år.

AREA ger ut guide för F-gasförordningen

2014-10-15 Den nya F-gasförordningen innehåller många förändringar som kommer att bli verklighet från den 1 januari 2015. Kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpentreprenörer kommer att ställas inför en rad nya krav som väsentligt kommer att påverka deras verksamhet.

Svenska Kyl & Värmepumpdagen lockade storpublik

2014-10-06 Den 3 oktober arrangerades Svenska Kyl & Värmepumpdagen, branschens stora mötesplats. Platsen i år var Biopalatset Sergel i Stockholm och hit kom cirka 200 personer för att ta del av aktiviteterna.

Premiär för nya hemsidan – www.skvp.se

2014-09-30 Så äntligen är det dags! Just exakt idag är det premiär för Svenska Kyl & Värmepumpföreningens nya hemsida. Förutom ny design och förbättrade funktioner, har vi samlat det bästa från de två tidigare hemsidorna kvforetagen.se och svepinfo.se. Den nya hemsidan har även fått ny adress, www.skvp.se.

Platser kvar till EUCERT-kursen i Härnösand

2014-09-19 Platser kvar till EUCERT-kursen i Härnösand den 13-14 oktober samt 10-11 november. SKVP-medlemmar får 1.000 kr rabatt!

Euroshop 2014

2014-06-19 Den 16-20 februari arrangerades Euroshop i Düsseldorf, vilket är både den största och den viktigaste mässan för detaljhandeln. Här finns allt från kassasystem och skytdockor till kylsystem och diskar.

Välkommen till årets viktigaste dag den 23 maj!

2014-04-16 Som medlem i Svenska Värmepumpföreningen, SVEP, eller Kyl & Värmepumpföretagen är du välkommen att delta vid ordinarie årsmöte i SVEP och extra föreningssammanträde i KV-företagen.

Kyl & Värmepumpföretagen på Nordbygg 2014

2014-04-09 Den 1-4 april var det dags för Nordbygg 2014 och det var en hel del människor som tog tillfället i akt för att besöka Nordens största mässa inom bygg- och installationsteknik. 52500 för att vara exakt. Vad beträffar kyl- och värmepumpteknik återfanns utställarna, precis som vid Nordbygg 2012, centralt i A-hallen. Där kunde man även hitta Kyl & Värmepumpföretagens monter.

Mostra Convegno Expocomfort 2014

2014-04-15 Den 18-21 mars ägde en av Europas viktigaste kylmässor rum i Milano, Mostra Convegno Expocomfort. Här samlas utställare och besökare från hela världen för att visa upp respektive titta på de senaste nyheterna, framför allt inom luftkonditionering.

Fastighetstisdag - en lyckad nysatsning!

2014-04-10 Intresset för värmepumpar är stort bland fastighetsägare, inte minst hos mindre fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Många anser att frågan är komplex, det handlar om mycket pengar och det är svårt att komma till beslut.

Ställningstagande från Skatteverket - ROT

2014-04-07 Skatteverket har omvandlat det brevsvar som SVEP fick i juni 2009 angående schablonberäkning av arbetskostnad till ett ställningstagande. I praktiken innebär det att Skatteverket i stället för att säga att de inte har något emot branschens sätt att beräkna ROT-berättigad arbetskostnad, säger att det är så här de bedömer att arbetskostnaden ska beräknas.

Vårens konjunkturrapport presenterad

2014-03-26 Vårens konjunkturrapport från Industrifakta har just släppts. Nedan följer en kortare sammanfattning av vad som står där.

EU-parlamentet röstade igenom den nya F-gasförordningen

2014-03-24 Med 644 röster för, 19 emot och 16 frånvarande röstade EU-parlamentet den 12 mars ja till förslaget om ny f-gasförordning. Det innebär ett stort steg närmare ett ikraftträdande när nu endast en omröstning i ministerrådet den 14 april återstår.

Fastighetstisdag 1 april - för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar

2014-03-14 Vi vet att intresset för värmepumpar är stort bland fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Vi vet också att det handlar om en stor investering och att det finns många frågor som omgärdar den.

KV-företagen och SVEP - ett steg närmare samgående

2014-03-13 Vid ett extra föreningsmöte i Svenska Värmepumpföreningen (SVEP) togs på onsdagen ytterligare ett steg mot ett samgående med Kyl & Värmepumpföretagen (KVF). Detta genom att man beslutade att upplösa SVEP samt överföra medlemmarna till KVF. Beslutet var enhälligt.

Träffa oss på vårens lokala seminarier!

2014-03-11 Kom och träffa oss på KV-företagen på vårens lokala seminarier. Flera intressanta och högaktuella ämnen kommer att tas upp. Några exempel är:

Metro uppmärksammar Kyl- och värmepumptekniker

2014-03-10 Många av de ungdomar i högstadie- och gymnasieålder, som ska välja yrkesbana, har en väldigt begränsad kunskap om alla intressanta yrken som finns att välja mellan. Kyl- och värmepumptekniker kommer ungdomarna inte i kontakt med i sin vardag, och det finns inga TV-serier med kyltekniker i huvudrollen.

Den nya F-gasförordningen – så påverkas du

2014-03-03 Efter fyra försök lyckades så Ministerrådet, EU-parlamentet samt Europakommissionen precis före jul nå en kompromisslösning kring den framtida F-gasförordningen. Nu är det upp till europeiska parlamentet att i mars ta sitt ansvar genom att rösta ja. Att den nya F-gasförordningen kommer skaka om rejält i kyl- och värmepumpbranschen har stått klart under en längre tid.

Euroshop 2014 - Koldioxid för hela slanten

2014-02-24 Den 16-20 februari arrangerades Euroshop i Düsseldorf, vilket är både den största och den viktigaste mässan för detaljhandeln. Här finns allt från kassasystem och skytdockor till kylsystem och diskar.

EUCERT 2014 – bli certifierad värmepumpinstallatör

2014-02-19 I linje med det fördjupade samarbetet mellan Svenska Värmepumpföreningen (SVEP) och Kyl & Värmepumpföretagen (KVF) har överenskommelse ingåtts mellan Mittuniversitetet Härnösand och KVF gällande EUCERT 2014, kursen för dig som vill bli certifierad värmepumpinstallatör.

Varför EN organisation - KV-företagen och SVEP

2014-02-18 Arbetet mot ett samgående mellan föreningarna pågår med oförminskad styrka.Närmast på aktivitetslistan är onsdagen den 12 mars då SVEP håller extra föreningsmöte i Stockholm för att besluta om de önskar se en sammanslagning.

Viktig information angående SWEDAC

2014-02-14 Det har kommit till vår kännedom att SWEDAC vid sin tillsyn påtalat krav på utbildning i ”Provning med över- och undertryck”, AFS 2006:8. Enligt SWEDAC´s bedömare var detta ett krav som stod i nya standarden ISO 17020:2012. Det finns dock inget sådant krav i standarden, vilket vi här vill betona.

Marknadsföring och utbildning – prioriterade frågor för föreningen

2014-02-14 Som ett led i intensifieringen av sitt kommunikationsarbete, lät KV-företagen i höstas starta en marknadsgrupp med representanter från fem av sina medlemsföretag. Syftet med gruppen är att skapa ett forum där aktuella marknads- och kommunikationsfrågor för föreningen kan lyftas fram. Nu har gruppen hunnit sammanträda ett par gånger.

Uppdatering av Serviceavtal - UA 2008

2014-02-13 Vårt serviceavtal UA 2008 har uppdaterats med den nya upplagan av NU 06 som ger er samma möjlighet som tidigare att, utan att säga upp avtalet, justera timpriserna till den prislista som är gällande i företaget.

Vägledning – att tänka på i mötet med leverantörer av fjärrkyla

2014-02-11 Vår europeiska branschorganisation AREA har tagit fram en vägledning över vad vi bör tänka på när vi stöter på fjärrkyla-alternativ i samband med nya projekt.Vägledningen är på engelska men är förhoppningsvis trots det användbar även för oss svenskar.

Platser kvar - Fastighetseminarium i Gbg 4 februari

2014-01-31 Hur energieffektivt kan ett värmepumpsystem bli? Hur mycket sparar vi? Hur går man till väga, vad är viktigt att tänka på? Det är exempel på frågor som seminariet kommer att besvara. Fastighetsägare som redan installerat värmepumpsystem kommer att visa hur de har gjort, vilka problem som uppstått, och hur bra det resultatet blev.

KV-företagen fördjupar samarbetet med Geotec och Svenskt Geoenergicentrum.

2014-01-30 Kyl & Värmepumpföretagen (KVF) fördjupar sitt samarbete med Geotec och Svenskt geoenergicentrum. Det står klart i och med att Geotec och KVF ansökt om medlemskap i varandras föreningar. I samband med det träder även Per Jonasson, vd i KVF in som medlem av ledningsgruppen för Sv. Geoenergicentrum.

Vem vinner Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik 2014?

2014-01-29 Den 6 – 7 maj är det dags igen! Då hålls Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik. Sistaårselever på gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får då chansen att testa sina kunskaper innan det är dags att kliva ut i arbetslivet. Varje skola utser själv två elever i årskurs tre som får delta i Skol-SM.

KV-företagen och SVEP - snart en förening!

2014-01-27 Arbetet med att ta fram underlag till alla medlemsföretag inför de kommande årsmötena i Svenska Värmepumpföreningen och Kyl & Värmepumpföretagen pågår för fullt. Kallelse till extra årsmöte i Svenska Värmepumpföreningen som är först ut, beräknas bli utsänt inom någon vecka.

Elsäkerhetsverket lyssnade på branschen

2014-01-27 Den 1 januari trädde den nya föreskriften (ELSÄK-FS 2013:1) om elbehörighet i kraft. Installationsbranscherna (VVS, Ventilation och Kyla) gjorde en gemensam skrivelse till Elsäkerhetsverket angående de ”inlåsningseffekter” de nya föreskrifterna kunde leda till.

Användarstopp för R22 från 1 januari 2015 – meddela era kunder i samband med års

2014-01-21 Från den 1 januari 2015 är det användarstopp för alla anläggningar med HCFC-köldmedier och en fyllning på 3 kg eller mer. Det innebär att alla R22-anläggningar efter det datumet antingen ska ha skrotats eller konverterats. Väldigt många anläggningar har redan just skrotats eller konverterats, men det finns fortfarande en del framförallt luftkonditioneringsanläggningar kvar i drift.

Medlemsförmåner 2014

2014-01-20 Ibland händer det att vi får frågan ”vad får vi för medlemsavgiften egentligen?" Därför vill vi göra ett försök att lyfta fram några av fördelarna ni har av ett medlemskap. På hemsidan hittar du information om de förmåner du som medlem i Kyl & Värmepumpföretagen kan ta del av. I dag vill vi slå ett slag för ett par av dem.

Fastighetseminarium i Göteborg, 4 februari 2014

2014-01-14 Hur energieffektivt kan ett värmepumpsystem bli? Hur mycket sparar vi? Hur går man till väga, vad är viktigt att tänka på? Det är exempel på frågor som seminariet kommer att besvara. Fastighetsägare som redan installerat värmepumpsystem kommer att visa hur de har gjort, vilka problem som uppstått, och hur bra det resultatet blev.