news

Nyheter

Bra start på året för värmepumpförsäljningen

2018-04-18 - 2018 har börjat starkt för värmepumpsbranschen. Totalt ökade försäljningen under första kvartalet med 12 procent jämfört med samma period förra året. Starkast har försäljningen varit för bergvärme- och luft-vattenvärmepumpar.

Seminarium på temat "Kvalitetssäkring av Värmepumpar"

2018-03-28 - Den 22 mars anordnade Svenska Kyl & Värmepumpföreningen tillsammans med SIS och RISE ett förmiddagsseminarium på temat ”Kvalitetssäkring av Värmepumpar”. Ett 40-tal representanter från värmepumpbranschen deltog på seminariet som hölls i SIS nya lokaler på Torsplan i Stockholm.

Svensk Kylnorm på Intranätet

2018-03-28 - Sedan något år har vi erbjudit abonnenter på Svensk Kylnorms olika delar att få tillgång även digitalt. Många har registrerat sig för detta och i sin enkelhet fungerar det riktigt bra. Efter önskemål från flera större företag med många arbetsställen eller filialer har vi nu tagit fram en intranätlösning...

Vårens konjunkturrapport presenterad

2018-03-27 - Vårens konjunkturrapport från Industrifakta har just släppts. Den kompletta rapporten går att ladda ner från medlemssidorna på vår hemsida. Här följer en kortare sammanfattning av vad som står där.

Årsrapportering 2017 - Hur går det?

2018-03-26 - Nu är elfte timmen nästan slagen för årsrapporteringen! Hur har det gått för er som skickat in? Vi har fått lite frågor och synpunkter som vi tar med oss då blanketten uppdateras nästa gång.

AREA’s köldmedie-App nu på Svenska

2018-03-23 - AREA, den europeiska kyl- och värmepumpföreningen för installatörer, lanserade i höstas en App för beräkning av köldmediers CO2-ekvivalenter samt högsta tillåtna köldmediemängd med avseende på villkoren i normen EN378. App:en har nu uppdaterats med ett antal språk, däribland Svenska.

Stockholm hindrar utbyggnaden av förnybar geoenergi

2018-03-22 - I en debattartikel publicerad hos Stockholmdirekt.se kritiserar tre branschorganisationer, företrädande både installatörer och borrare, Stockholm stads beslut att stoppa geoenergianläggningar.

Årets program på Nordbygg

2018-03-20 - Den 10-13 april arrangeras Nordbygg, som är Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen. Självklart kommer SKVP som vanligt att hålla med spännande föredrag varje heltimme mellan kl. 11.00 och 15.00. Ladda gärna ned programmet så att du inte missar något. Varmt välkommen till monter A29:31!

Gemensamt brev till miljö- och energidepartementet

2018-03-14 - Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har idag skickat iväg ett gemensamt brev till representanter för miljö- och energidepartementet samt Sveriges ständiga representation i Bryssel. Brevet har undertecknats av SKVP, NIBE, Enertech och Qvantum. I brevet uppmanar vi de Svenska representanterna att stå bakom kommissionens förslag på primärenergifaktor för el på 2,0 i energieffektiviseringsdirektivet.

Nollenergihus räcker inte

2018-03-12 - Det är dags att lyfta blicken från nollenergihus och ställa in siktet på plushus. Det behövs för att nå Sveriges klimatmål, skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i en debattartikel på aktuellhållbarhet.se.

Vilken politik möjliggör resan från noll- till plusenergihus?

2018-03-08 - På Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, anordnade SKVP ett seminarium i Riksdagen på temat ”Vilken politik möjliggör resan från noll- till plusenergihus?”. Frågor som togs upp på seminariet var bland annat. Vilka utmaningar finns för att plusenergihus och smarta energisystem ska kunna fungera i praktiken? Möjliggör dagens regler för nollenergihus resan mot plusenergihus eller kan de utgöra ett hinder?

Svensk Kylnorm - Normen för mobila luftkonditioneringsaggregat, Ny utgåva 5, 2018

2018-03-06 - Uppdateringar kopplade till ny f-gaslagstiftning och övergången från att ange fyllnadsmängd i kg till att ange den i ton CO2e samt annan lagstiftning inom området är infört i denna utgåva.

Yrkeshögskolorna redo för nya utbildningsstarter till hösten

2018-03-03 - I slutet av januari träffades ledarna för landets yrkeshögskolor med kyl- och värmepumptekniska utbildningar i ett möte på inbjudan av SKVP. Utbildningsledarna var för varandra idel nya bekantskaper, men det stod klart att alla brottas med samma utmaningar.

F-gasförordningen – goda intentioner med omfattande konsekvenser

2018-02-27 - Tisdagen den 20 februari anordnade Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med Svenska Kyl & Värmepumpföreningen ett seminarium med fokus på dagligvaruhandelns situation när det gäller köldmedier, i synnerhet f-gaser.

Välkommen till årets kursprogram från Svenskt Geoenergicentrum!

2018-02-23 - Årets första geoenergikurs 2018 går av stapeln den 6 mars. Här är alla kurstillfällen under 2018 med länk till kursbeskrivning. Välkommen med din anmälan!

Snart dags för Skol-SM

2018-02-20 - Den 7 - 8 maj är det dags för Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik, där elever i årskurs 3 på gymnasiet får chansen att testa sina kunskaper innan det är dags att kliva ut i arbetslivet. I år är Universitetsholmens Gymnasium, Malmö, värd för tävlingen. Arrangör är Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP). Varmt välkommen att att komma in med anmälan!

Autogloben 2018

2018-02-16 - Den stora mässan för bilverkstäder, Automässan, äger rum i Göteborg vartannat år. I mellanåret arrangeras Autogloben i Stockholm, något mindre till storleken men fullt tillräcklig för att locka en hel del besökare och utställare. På plats som utställare i år fanns Svenska Kyl & Värmepumpföreningen som tillsammans med Incert ville nå ut med information om de nya certifieringskraven för bilverkstäder.

F-gasförordningen: Goda intentioner, men med omfattande konsekvenser?

2018-02-13 - Dagligvaruhandeln, med sin stora användning av kyl- och fryssystem, påverkas kraftigt av den nya EU-lagstiftningen. Speciellt för små aktörer riskerar kostnaderna för omställningen bli så omfattande att det blir svårt att fortsätta bedriva verksamheten. Svensk Dagligvaruhandel och SKVP arrangerar med anledning av detta ett förmiddagsseminarium där de omfattande konsekvenserna diskuteras.

Kvalitetssäkring av värmepumpar

2018-02-07 - Varmt välkomna till ett förmiddagsseminarium kring temat kvalitetssäkring och regelefterlevnad i värmepumpbranschen. 22 mars hos SIS i Stockholm. Seminariet anordnas av SIS, RISE och SKVP.

Undantag för värmepumpar – annars nås inte miljömålen

2018-02-01 - Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har i brev till Naturvårdsverket begärt att svenska staten till Europeiska Unionen ska verka för lättnader i F-gasförordningen för värmepumpar. Skälet är den utsatta situation som värmepumpbranschen hamnat i på grund av den pågående nedfasningen i användandet av syntetiska köldmedier.

Bli Kyl & Värmepumptekniker - spännande, smart och säkert!

2018-02-01 - Följ med i vår film om yrket som kyl- och värmepumptekniker - ett yrke som är spännande, smart och säkert! Du blir hantverkare med ena handen och ingenjör med den andra. Du får arbeta med både praktisk och med teknisk problemlösning. Det är ett jobb att vara stolt över!

Bostadsrättsföreningar får hjälp till energisnålare uppvärmning

2018-01-31 - Intresset för värmepumpar är stort bland fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Många anser dock att frågan är ganska komplex, det handlar om mycket pengar och det är svårt att komma till beslut. För att råda bot på det bjuder SKVP in till Fastighetsdag i samband med Nordbygg, den stora bygg- och installationsmässan på Stockholmsmässan i april.

Tre av fyra Yh-utbildningar beviljade

2018-01-29 - Varje år söker utbildningsföretag om statliga medel för att få bedriva yrkeshögskola. I fredags kom beskedet om vilka ansökningar som beviljas och avslås. I årets ansökningsomgång fanns fyra ansökningar om utbildning direkt mot yrket kyl- och/eller värmepumptekniker. Av dessa fyra fick tre beviljat anslag.

Myndighetsdagen 11 april, 2018

2018-01-24 - SKVP anordnar Myndighetsdagen för att stärka kontakten, öka förståelsen och fördjupa dialogen mellan kyl- och värmepumpsbransch och myndigheter. Under Myndighetsdagen, som arrangeras i samband med den stora bygg- och installationsmässan Nordbygg i Stockholm under april månad, kommer en mängd nya frågor diskuteras i syfte att underlätta det dagliga arbetet för alla inblandade parter.

Helt ny årsrapport för köldmedierapportering avseende 2017

2018-01-22 - Eftersom det kom en helt ny svensk f-gasförordning, som började gälla 1 januari 2017, var det nödvändigt att anpassa årsrapporteringen (Årsrapport 2017.pdf) till den nya förordningen. I samband med att förändringar ändå skulle göras, passade vi även på att förändra layouten.

Starkt år för värmepumpar – trots borrstopp i Stockholm

2018-01-17 - 2017 var ett år när försäljningen av värmepumpar ökade jämfört med 2016. Totalt ökade försäljningen med 7%. Efter en konstant ökning under årets första tre kvartal mattades dock försäljningen av under sista kvartalet och landade på samma nivå som motsvarande kvartal 2016. Detta som en direkt konsekvens av det plötsligt införda borrstoppet i Stockholms stad.

IUC startar branschskola för kylmontörer

2018-01-15 - Den 12 januari lämnade Skolverket besked om vilka som får delta i myndighetens nya försöksverksamhet med branschskolor – och Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) blev en av skolorna som fick sin ansökan beviljad.

Vi klarar inte klimatmålen utan utbildade värmepumpsmontörer

2018-01-03 - 50 procent av uppvärmningen i byggnader år 2060 måste ske med värmepumpar om klimatmålen ska kunna nås. Därför behövs en branschskola för kyl- och värmepumpsmontörer, skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i en debattartikel i Dagens Opinion i slutet av december.